Д-р Калин Михов, началник на отделението по ортопедия в УМБАЛ Св. Марина
Д-р Калин Михов, началник на отделението по ортопедия в УМБАЛ Св. Марина / Медицински университет Варна
Ставното протезиране засяга хора от 16 до 90 години
Д-р Михов пред Дарик
97492
Д-р Михов пред Дарик
  • Д-р Михов пред Дарик
До няколко месеца на българския пазар ще бъде налична индивидуалната колянна става. Това заяви пред Дарик д-р Калин Михов – началник на Отделението по ортопедия и травматология в болница „Св. Марина”, където ще въведат протезирането на новата медицинска придобивка.
 
Тя се изработва като персонална отливка от коляното на пациента и ще реши много от проблемите на пациентите, които се подлагат на колянно протезиране.  Като биомеханика колянната е доста по-различна от тазобедрената става, която се изработва индивидуално от десетилетия, обясни медикът. 
 
Изработването на индивидуалната колянна започва с триизмерно сканиране и специален протокол, без пациентът да се натоварва лъчево. След това се изпраща във фирмата производител за анализ и с хирург се обсъжда методът за корекция. Изработва се план за действие. Процесът продължава 8 – 10 работни седмици. През това време се произвеждат ставата и индивидуални инструменти за операцията – еднократни и специфични за всеки пациент, добави д-р Михов.
 
Уверенията са, че индивидуалната колянна ще бъде по-евтина от тазобедрената става. Пациентът ще доплаща ориентировъчно около 10 хиляди лева. Д-р Михов е на мнение, че държавата би трябвало да поема лечението, но уточни, че дори и в развитите страни част от имплантите се доплащат. За момента у нас касата поема разходите по операцията, както и част от коленните протези. Специалистът изрази надежда, че от догодина реимборсация ще има и за раменното протезиране, което не се плаща от държавата.
 
По думите на специалиста ставното протезиране засяга хора от 16 до 90 години. Обикновено при младите пациенти има съпътстващи заболявания, увреждащи ставния хрущял или костта.
 
Освен протезиране на стави, в отделението се правят всички операции в областта на ортопедията и травматологията, увери д-р Михов.
 
„Ние сме специализирани в областта на артроскопското лечение на големи и малки стави, реконструктивна хирургия. Извършват се и травматологични интервенции”, посочи той.
 
Легловата база в отделението е достатъчна. Предстои закупуване на триизмерна планировъчна система, с която могат да се анализират деформациите. Работи се и в областта на роботизираната хирургия.

Екипът на отделението по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Св. Марина" тази година бе удостоен с колективна награда "Варна" в категория "Хуманитарни науки".

Разговорът с д-р Михов е в прикаченото аудио.