Д-р Калин Михов, началник на отделението по ортопедия в УМБАЛ "Св. Марина"
Д-р Калин Михов, началник на отделението по ортопедия в УМБАЛ "Св. Марина" / Медицински университет Варна
По отношение на новостите в протезирането е редно да има умерен консерватизъм
Моралът на хирурга трябва да е водещ
93559
Моралът на хирурга трябва да е водещ
  • Моралът на хирурга трябва да е водещ
С напредването на технологиите все повече фирми предлагат модерни импланти и методи за протезиране. Моралът на хирурга е това, което го води при преценката кое е най-подходящо за пациента. Тази позиция изрази във варненския ефир на Дарик д-р Калин Михов – началник на Отделението по ортопедия в болница „Св. Марина”.

Вече съществуват импланти от различни материали, които позволяват дори присаждане на кости, както и трансплантиране на хрущял. Приложението обаче е силно ограничено, защото са много скъпи, а и трудно се гарантира на пациента пълно възстановяване след интервенцията. Има натиск от индустрията да се въвеждат все по-нови импланти, които фирмите продават. Единственото ограничение е моралът на хирурга. Той трябва да преценява всяко ново развитие, смята д-р Михов, според когото по отношение на новостите е редно да има „умерен консерватизъм”.

Най-често в отделението по ортопедия в „Св. Марина” постъпват пациенти със спортен травматизъм и със заболявания на опорно –двигателния апарат и износване на ставите, което налага смяната им, обясни специалистът.

В областта на протезиране на ставите има бурен прогрес. Населението застарява и нуждата от него расте, добави медикът, според когото протезирането на тазобедрената става е най-успешната голяма операция у нас.

Като особено достижение в сферата д-р Михов открои поставянето на индивидуални тазобедрени импланти, при които се спазва анатомията на пациента и биомеханиката на ставата се възстановява. Изкуствените стави са от титаниеви сплави, но все повече навлизат керамика и други материали, посочи специалистът.

Индивидуалните импланти осигуряват в максимална степен пълноценен живот на пациента, тъй като те се нагаждат към него, а не той към тях. Така от 3 до 6 месеца след процедурата оперираните се възстановяват напълно, обясни ортопедът.

У нас най-често се сменят тазобедрени и коленни стави. Износването им започва в различна възраст и зависи от много фактори.

Операциите се поемат от Здравната каса, но имплантите се покриват само частично. Освен това касата плаща фиксирана сума, а пациентът трябва да доплаща от 1000 до 13 – 14 хил. лв. в някои случаи. Така много хора не могат да си позволят интервенцията. Операциите се отлагат и се усложнява положението на пациента, коментира д-р Михов, който извършва между 100 и 150 операции месечно. Една смяна на тазобедрена става например отнема 20 – 30 минути.

И тази година Конгресът на ортопедите ще събере специалисти от цяла Европа. Те няма да четат доклади, а ще правят операции на живо в болница „Св. Марина”, които ще се предават с видео и аудио връзка на конгреса. Ще бъдат показани редки патологии в сферата, а хората, които ще оперират, са световни и европейски величия, увери д-р Калин Михов. Тази година акцент на форума ще бъде колянната хирургия.

Целият разговор с д-р Михов е в прикаченото аудио.