Цветанов: Няма как капитанът на Св. Николай да не е знаел за трафика
Цветанов: Няма как капитанът на Св. Николай да не е знаел за трафика / lavozdegalicia.es

В немалко от случаите, когато се подбира екипаж за кораб, който превозва пратка наркотици, моряците знаят за онова, което ще се трафикира. Това коментира в студиото на Бтв вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Рано е да говорим за невинност и виновност. В хода на разследването и разпитите ще има повече яснота,” отбеляза обаче вицепремиерът. По думите му към момента е известен начинът, по който се е набирал екипажът.

От ГДБОП са подали информация на испанските колеги за очаквания трафик с плавателния съд, който беше задържан в Испания.

Вчера Ивелина Атанасова, близка на капитана на задържания в Испания кораб „Св. Николай”, заяви пред bTV, че той не е знаел за превозваната дрога и че в противен случай не би приел работата.

Няма как капитанът на “Свети Николай” да не е знал за трафика, смята обаче министър Цветанов.

21 българи бяха арестувани на борда на кораба, превозващ близо три тона кокаин. Плавателният съд, който пътувал под български флаг за Галисия, е щурмуван в открито море - на около 80 км от брега на южния град Кадис. При акцията на испанската полиция бяха задържани общо 31 души.

У нас ГДБОП арестува бизнесмена Дойчин Дойчев, чиято фирма "Сийборн трейд" менажира кораба "Свети Николай".

По думите на вицепремиера испанските престъпници са поели пратката на испанска територия. Освен българи и испанци, в трафика са участвали и представители на Колумбия.

Тримата задържани в България са набирали екипажа. Те са съпричастни към организирането и транспорта на пратката, каза още Цветанов. Арестуван беше 37-годишен мъж от София с инициали Р.К. и 46-годишен столичанин с инициали Х.Х., криминалнлно проявен и съден в друга държава.

„Руслан, мъжът, който е набирал екипажа на „Св. Николай”, е познат на полицията и има криминално минало,” уточни вицепремиерът.

„Няма задържан за подобен вид пратка, който да каже, че е виновен.” Така Цветанов коментира вчерашните изказвания на третия задържан, собственикът на „Сийборн трейд”. Бизнесменът Дойчин Дойчев, който беше арестуван в Бургас за 24 часа заяви пред журналисти, че не е уведомен официално за задържането на кораба и екипажа.

Вътрешният министър обяви, че един от задържаните моряци е бил освободен.