България изостава в подготовката на програмата за рибарство за периода до 2020 г.
България изостава в подготовката на програмата за рибарство за периода до 2020 г. / Sofia Photo Agency, архив

Има сериозно изоставане в подготовката за новия програмен период по Програмата за морско дело и рибарство за периода 2014-2020 г. Това констатира зам.-министърът на земеделието и храните инж. д-р Валентина Маринова след направен  анализ на настоящата ситуация в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Според д-р Маринова това ще доведе до сериозни проблеми както за финализиране на Споразумението за партньорство, така и за навременното одобрение на новата програма от страна на Европейската комисия. Зам.-министърът съобщи, че досега комуникацията с Еврокомисията е била затруднена и заради това  има несертифициране на средства през  последните 6 месеца, които са в рамките на над 9,5 млн. евро.

От направения анализ става ясно нежеланието от страна на настоящото ръководство на Агенцията да се вслуша в проблемите на  шестте одобрени Местни инициативни групи по  развитие, съобщават от пресцентъра на МЗХ. Има проблем и в усвояването на управляваните от тяхна страна финансови средства, които са в размер на над 21 млн. евро.

„За новия програмен период се залагат големи надежди по отношение на териториалния подход, което предполага необходимостта от полагане на по-големи усилия в посока обучение и съвместна работа с шестте одобрени Местни инициативни групи”, поясни д-р Маринова.