/ http://www.mediapool.bg
Подготвяното от МРРБ ново планово деление очаквано се оказа хапка, трудна за преглъщане в Бургас. Местната общественост се надигна, тъй като не ще Варна за "столица" на общия им район, съобщава вестник "Сега".

Няколко пъти през последния месец различни представители на държавата даваха сигнали, че вариантът с четири планови области, при който двата морски града се обединяват, е най-вероятен. По-миналата седмица БСП-Бургас остро повдигна въпроса, а през миналата бургаските депутати "на пожар" привикаха в парламента регионалния министър Николай Нанков. На срещата присъства и кметът Димитър Николов, а инициатор бе съпартийката му от ГЕРБ Ивелина Василева.

При новото райониране Варна ще дърпа конците на Бургас

Малко по-късно медии цитираха Нанков да заявява, че общ черноморски район няма да има, а Бургас остава център на югоизток. Това би означавало да се стигне или до обединяване на Северозападна с Югозападна България, или на Северозапада с Централна България, като Русе преминава към Варна (съобразно другите варианти на МРРБ).

В официалното съобщение на министерството за срещата обаче липсва каквато и да е категоричност в Нанков. В него той обяснява, че делението ще се приеме след широко обсъждане, определяне на центрове не било на дневен ред, в момента областните управи председателствали на 6 месеца съответния район и това щяло да се запази. Депутати от БСП казаха, че на самата среща министърът бил уклончив.

Напрежение има и в Търговище, тъй като във варианта с единен Черноморски район градът не е с Варна, както сега, а е пришит към Видин, Русе и Силистра в дунавска планова единица. Страсти се вихрят и в Русе. Местни депутати вече негодуваха пред Нанков, че не техният град, а Велико Търново може да е център на Дунавския район. Със сигурност жителите на Русе ще бъдат против и варианта, при който преминават към Варна.