БСП Варна: Актуализацията на общинския бюджет показва политическа немощ
БСП Варна: Актуализацията на общинския бюджет показва политическа немощ / Дарик Варна

Актуализацията на бюджета на Община Варна показва политическа немощ и от нея не е ясно кои са приоритетите на града и какви са нуждите на варненци. Това заяви градският лидер на БСП и общински  съветник от левицата доц. Лидия Петкова, която подчерта, че групата на БСП в местния парламент няма да подкрепи актуализацията, насрочена за 13 декември.

„Червените“ общински съветници са категорични, че промените в приходите и разходите се правят в последния момент и по тази причина са безсмислени. „Ако приемем, че в петък актуализацията бъде приета, остават 6 банкови дни до края на годината. Това показва, че зад нея се крие някаква цел - да се узаконят плащания, които могат да се направят и без актуализация на бюджета“, коментира общинският съветник Пламен Начков.

Той разкритикува администрацията за липсата на сделки с общинска собственост. „Не може от 10 млн. лева заложени приходи да не е влязъл нито лев в местната хазна. Не са взети необходимите мерки“, убеден е социалистът. „При тази актуализация на практика се оказва, че общинската администрация е получавала заплати, без да извършва дейностите, които са й възложени”, каза още общинският съветник от БСП.

Той разкри, че досега в изготвянето на най-важния финансов документ на общината са се преплитали различни интереси. „Бюджетът за тази година беше правен от екскмета Кирил Йорданов.  Там разходите първо се уточняваха с претенциите на отделни на заинтересовани лица и тогава се получаваше една висока цифра за приходи в бюджета, която още тогава е ясно, че реално е неизпълнима“, каза Начков.

Според него планирането е едно от слабите места на настоящата кметска администрация. Общината не може да управлява средствата си в този бюджет, за да докаже на варненци, че правилно се изразходват техните данъци, смята „червеният“ общински съветник. Той добави, че администрацията е раздута и има „некачествени служители“. „Всичко това дърпа като темпо и компетентности изпълнението на бюджета“, убеден е Начков.

Общинските съветници от левицата изтъкнаха още, че за здравеопазване не са отпуснати първоначално заложените средства. „Бяха предвидени 15 млн. лева, но след актуализацията на бюджета тази цифра се стопи на малко над 13 млн. лева“, поясни доц. Петкова, която е председател на здравната комисия в Общинския съвет. Тя каза, че не са били дадени обещаните пари за ремонти и апаратура на АГ-болница, Очна болница, ДКЦ-атата, болница „Света Анна”.

Колкото до проблемите в Тубдиспансера тя подчерта, че нейната  комисията единодушно е приела оздравителния план на здравното заведение и още през септември го е насочила към финансовата комисия и здравната дирекция. Ответна реакция обаче не е имало. „Оздравителният план е много добре финансово мотивиран. Ако беше одобрен, не веднага, а за две години щеше да извади здравното заведение от ситуацията, в която се намира“, добави градският лидер на БСП.

По този повод Пламен Начков каза, че връзката между отделните звена непрекъснато се къса. „Затова продуктът, който излиза от администрацията, е такъв. В общината доста хора работят сами за себе си и Негово величество Чиновника не си пуска информацията към останалите“, каза той.

Начков изля доста критики по адрес на управляващите. „През оставащите две години до края на мандата трудно би проличала намесата на новото ръководство, тъй като те не се появяват много в публичното пространство, не поемат някакви ангажименти, за да не направят грешки“, смята той.

„На всички прави впечатление, че градът е запустял, няма сериозни инвестиции. Програмният период свърши. Ще има един мъртъв период от около година, докато стартират новите оперативни програми, т.е. в рамките на този мандат трудно би имало голям капиталов разход, който да доведе до съществени промени в облика на града“, каза в заключение Начков.