БСП обявява бойкот на местния парламент
БСП обявява бойкот на местния парламент / Дарик Варна, архив

Социалистите обявяват бойкот на местния парламент. Съветниците от групата на БСП няма да участват в утрешното заседание на Общинския съвет. За решението си са уведомили писмено председателя на градския парламент Николай Апостолов.

Според „червените” 16-тата поред сесия ще бъде „представление” пред варненци за това колко важни дела трябва да свърши Общинският съвет и колко още по-важни решения трябва да вземе. „Всичко това е с една единствена цел – да бъде доказана тезата на управляващата партия ГЕРБ, че разпускането на Общинския съвет в момента ще има тежки последствия за града“, твъдят от левицата в декларация, изпратена и до медиите.

В нея социалистите изтъкват, че не абдикират от отговорността си към хората, както вероятно ще се изтълкува отсъствието им от залата особено когато се гласуват здравни и социални помощи за нуждаещи се варненци. „Съветниците от БСП вече подкрепихме решенията за социални и здравни помощи по време на заседанията на ресорните комисии”, посочват от партията.

Те допълват, че настоящото мнозинство в Общинския съвет е мнозинство на Кирил Йорданов и като такова не може  реално да работи нито с временно изпълняващия длъжността кмет на града, нито с новия кмет, който ще бъде избран на предстоящите местни избори през лятото.

Социалистите продължават да настояват за разпускане на Общинския съвет във Варна и за провеждане на предсрочни избори и за нов местен парламент.

„Призоваваме общинските съветници, избрани от варненци, да покажат отговорно отношение и слушайки гласа на хората, да се оттеглят. Смятаме, че все още не са изчерпани възможностите за реализиране на оставка на Общинския съвет. В тази връзка не разбираме защо до момента няма отговор от юристите на Общинския съвет какви са възможностите за разпускането му. Считаме, че липсата на такъв отговор е умишлена”, допълват от групата на БСП.