Борисов: Строителството на магистрала Черно море е далеч във времето
Борисов: Строителството на магистрала Черно море е далеч във времето / снимка: Impact Press Group

България, Турция и Катар имат готовност да създадат проектна компания за изграждането на пътя Свиленград – Русе. Следващия четвъртък ресорните министри на трите страни ще обсъдят в София строителните процедури, трасето и рентабилността на проекта. Те ще дискутират дали да бъде скоростен път или магистрала, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща с колегите си Реджеп Тайип Ердоган и шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани в резиденция "Евксиноград".

В зависимост от решението ще се формира консорциум или друга компания, която да започне проекта за отсечката. Водени са разговори и за магистралата Варна – Бургас, но тя е далеч във времето, поясни премиерът Бойко Борисов.

По повод изграждането на интерконекторна газова връзка с Турция той посочи, че тя е далеч от реалността. „Това, което Турция може да предложи като диверсификация на газ, е при критични ситуации само за България. Катар на свой ред продава газ само в региони, където има свои пазари. Нашият не е един от тях”, коментира министър-председателят.

България и Турция страдат от недовършени инфраструктурни проекти, разкри турският премиер. "По тази причина в София предстои министерска среща, на която ще бъде обсъдена реализацията на тези проекти. За мен този ден е много важен", изтъкна Ердоган.

Борисов определи турския си колега като добър приятел на България и на два пъти подчерта добрите отношения на страните с Русия. На срещата на тримата премиери са били обсъждани инфраструктурни проекти, развитието на селското стопанство, положението в Сирия.