Болницата в Девня остана без асансьори
Болницата в Девня остана без асансьори / devnia.bg

Двата асансьора в болницата в Девня не работят от 5 дни. Технически проблем е причината съоръженията да не функционират от четвъртък миналата седмица, научи Дарик.

Изгоряла е част от електрониката, която засяга и двата асансьора в 4-етажната сграда, обясни управителят на здравното заведение д-р Красимир Динков. По думите му, през последните дни лекари и санитари помагат на трудноподвижните пациенти да се качват по етажите.

Очаква се проблемът да бъде отстранен най-късно утре, увери д-р Динков. Повредената част е поръчана и платена, но липсата й във Варна забавя отстраняването на проблема. Ремонтът пък ще струва около 700 лева.Заради проблема с асансьорите по-рано днес болничният управител е бил привикан от кмета на Девня Атанас Кузев. Пред Дарик градоначалникът изрази недоволство от бавните срокове, с които се отстранява повредата. Кузев заяви, че не приема обясненията на д-р Динков.

Кметът разкри, че преди 2 месеца в болницата е била извършена проверка, разпоредена от него. Открити са били нарушения, заради които Кузев поискал смяната на управителя. Искането обаче е било отхвърлено от Общинския съвет в Девня на сесия в края на април.

Според д-р Красимир Динков Общината не подпомага финансово болницата, основно за отопление през зимата, като това се забелязва най-вече през последната година. Заради липсата на средства тази зима в здравното заведение се е налагало спиране на парното, а на болните - да включват електрически печки в стаите, отвърна д-р Динков.

Все още администрацията не е превела гласуваните преди няколко месеца средства за неотложни ремонти в здравното заведение, отбеляза още шефът на болницата.

Задълженията на болницата се трупат от 2008 година, като през август м.г., когато д-р Динков поема управлението, те са били 200 000 лева. Към днешна дата болницата дължи около 230 000 лева.