/ ThinkStock/Getty Images
IT специалисти, финансисти и инженери са сред най-търсените на пазара на труда. Недостигът на високообразовани и квалифицирани кадри продължава да е проблем за бизнеса, заяви Светлозар Петров – организатор на изложението „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот“. 15-тото издание във Варна ще се проведе на 20 март в хотел „Swiss Belhotel“.

Макар че сме част от Европейския съюз и глобалните тенденции, все още младежите слабо знаят чужди езици, което е пречка да се реализират по-добре, смята Петров. Понякога има разминавания в самооценката им и изискванията на работодателите, показва неговият опит.

Тази година във форума „Добра кариера – добър живот“ в морската столица ще участват 45 фирми. За студентите той дава възможност да си намерят работа или стаж, да научат какво търсят работодателите и да разберат тенденциите в пазара на труда. За компаниите инициативата е шанс да привлекат квалифицирани специалисти.

Един от всеки шест студенти успява да се реализира с помощта на форума, увери Петров. До момента около 38 хиляди млади хора в национален план са започнали своя професионален път след участие в него.