Бизнес инкубатор удря рамо на млади варненски фирми
Бизнес инкубатор удря рамо на млади варненски фирми / Sofia Photo Agency, архив

135 договора на обща стойност над 55 млн. лв. са сключени във Варненска област по ОП „Конкурентноспособност“. Финансирани са бизнеспроекти, като бенефициентите от морската столица са 96, 8 са от Аксаково, а 5 от Провадия.

За да подпомага дейността на малки и средни предприятия от региона, „Бизнес инкубатор – Варна“ обявява дни на отворените врати. Той се осъществява по проект, финансиран от Европейския съюз. Стойността му е 323 хил. лв., а срокът за изпълнение е 36 месеца.

Основните цели са подпомагане на варненския бизнес чрез осигуряване на подходяща инфраструктура, благоприятна информационна и технологична среда, съдействие за привличане на местни и чуждестранни инвеститори.

Бизнес инкубаторът е среда, която благоприятства развитието на новосъздадено рисково предприятие, преди да е готово да използва пазарните методи за самоиздръжка на дейността си. За прием могат да кандидатстват фирми и физически лица с бизнес идеи, разработващи проекти в областта на енергетиката, информационните технологии, машиностроенето, морската и преработвателна индустрия, строителството, туризма и др.

Заради високата летва и европейските условия при подбора, броят на фирмите, които проявяват интерес към бизнес инкубатора, не е голям, разкри доц. д-р
Димитър Радев - изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации. Той обясни, че от над 100 кандидати около 20 са влезли в инкубатора, а едва 12 са успешните фирми за период от 7 години.

Бизнес инкубаторът предлага експертна помощ при развиването на фирмите, посреднически и информационни услуги, маркетинг и реклама, трансфер на ноу-хау. Той може да предостави и офиси на символичен наем, както и да организира срещи и работни семинари.