Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните / Дарик Варна, Наталия Господинова
Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
74236
Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
  • Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните

Настаняването на останали без дом хора от „Аспарухово” е на път да се провали. Днес хората трябваше да започнат да се нанасят, но в селището от строени един до друг нови фургони имаше едва 5-6 души.

„Предложено е настаняване на 52 семейства. Не всички обаче са пожелали, част от тях са подписали декларация за отказ от настаняване”, призна кметът на Варна Иван Портних, който дойде в бившето военно поделение „Сокол”, за да се увери лично, че всичко е наред и че лагерът ще бъде населен.

На разположение са 11 големи и 18 малки фургони, оборудвани с всичко необходимо за нормално ежедневие.

Днес в бившето поделение „Сокол” журналистите обаче са повече от мераклиите за дом-фургон.

Силвина Демирова и деверът й Сава охотно обясняват, че условията не ги удовлетворяват, че са притеснени от големината на стаите, от липсата на инфраструктура наоколо. Питат за лекар, аптека, магазин, транспорт. Все още не са донесли багажа си, защото не са сигурни, че искат да живеят там. „Няма къде да внеса маса, диван, място няма”, нарежда Силвина, но таблетът й я прекъсва с кръшен кючек - някой я търси.„С автобусите как стои въпросът”, пита риторично Сава. После моли кмета за помощ с материали, той сам щял да си построи къща на старото място.

Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
netinfo
Румен Милков е още ученик, около 17-18-годишен. Стои отчаян пред един от фургоните. Подал е молба за настаняване заедно с приятелката си. Ще живеят общо 4-5 души в един фургон, но нищо там не им харесва.

Румен няма собствен транспорт, няма и книжка за шофьор. В къщата си на ул. „Найчо Цанов” имал голяма и самостоятелна стая. Сега няма нищо.

Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
netinfo
„Това не става и за временно жилище, защото след няколко месеца ще дойде зимата. Имаме само ток и вода. С какво ще се храним? За първия месец ни дадоха по 250 лв. за квартира, за втория нищо не дадоха”, оплаква се младежът.

„Първо трябва Аспарухово да оправят, после Мизия”, смята Румен. После се сеща, че и там хората бедстват и навежда глава. „Направо не знам какво правят”.

Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
netinfo

Води ме във фургона си, за да ми покаже условията. Няма хладилник, легло няма. Банята е спретната, има кухненски бокс, но стаите наистина са малки. На пода са стоварени завивки и дюшеци. В едното от помещенията - около 7-8 квадрата, има походно легло.

Възрастна жена с внучката си недоволства, че във фургоните е горещо. Малката си пее, защото вече й се спи.
Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
netinfo


Кметът Иван Портних уверява хората, дошли днес в лагера, че ще бъде помислено за всичко. „Медицинско обслужване ще бъде осигурено, ще има и охранителен режим, за да има ред и да се предотвратят евентуални кражби и други престъпления”, обяснява кметът.

„Фургоните са в изключително добро състояние, нови на практика. Имаме готовност за настаняване на над 100 души в тази база”.
Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
netinfo

Фургоните са общо 30. Което означава, че във всеки един от тях ще бъдат настанени максимум четирима.

Пред журналисти Портних отчита направеното за пострадалите: „До момента 122 домакинства са получили помощ от 500 лв., 334-ма - по 300 лв. еднократна помощ, гласувана от ОбС, 168 души са подали допълнително искане за такава помощ. В момента социалните работници прецизират списъка, за да могат тези, които наистина имат нужда от помощ, да се възползват от нея. 294 души са получили помощта от Агенцията за социално подпомагане, 94-има очакват да получат средства също оттам.

Що се отнася до наемите за втория месец, за които хората питат, кметът обяснява: „Изчакваме да дойдат документите, за да се види какво е основанието за покриването на тези наеми”.

До новото селище от фургони се стига бързо. То е по пътя за с. Звездица, веднага след отбивката от моста вляво.
Бездомни от Аспарухово недоволни от фургоните
netinfo

Дали в бившето военно поделение обаче ще закипи живот, все още не е ясно.