Бекъм си купил бойлер на Елдоминвест, варненци  ще правят и слънчеви колектори
Бекъм си купил бойлер на Елдоминвест, варненци ще правят и слънчеви колектори / netinfo

Варненската фирма Елдоминвест започва производството на слънчеви колектор. Това обяви пред Дарик Цветан Велковски - управител на предприятието лидер в производството и търговията с електродомакински и газови уреди в страната.

Производството на слънчевите колектори ще започне в началото на следващата година. Те ще се предлагат в комплект с бойлери със серпентини. В момента текат изпитанията, които се очаква да приключат до края на годината. Данните до тук показват, че колекторите ще са с качество, доста по-добро от произвежданите в момента в страната, обясни Велковски.

Официално открит днес бе новият, трети поред, производствен район на предприятието. Там ще се произвеждат серийно електрически тръбни нагреватели - медни и от неръждаема стомана. Инвестицията е в размер на 2 млн. лева. Оборудването в цеха е италианско. Машините и автоматите са последно поколение, без аналог в България. Те ще се обслужват само от 7 човека на смяна.

Близо 30 на сто от продукцията на Елдоминвест се изнася в чужбина. Домакински електроуреди на варненската фирма се продават в почти целия Европейски съюз, Северна Америка и Азия.
Бойлер на варненската фирма притежава и Дейвид Бекъм. Британската футболна звезда има в една от яхтите си водонагревател от специална неръждаема киселинно устойчива стомана, разкри управителят на Елдоминвест.

Заради световната финансова криза продажбите на Елдоминвест са спаднали с 27 %. В момента в предприятието работят около 500 човека.