Балът на артиста пренесе мнозина в други времена и епохи
Балът на артиста пренесе мнозина в други времена и епохи / ТМПЦ-Варна

За втори път Театрално-музикалният продуцентски център – Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна събраха артистичната бохема на града за Бал на артиста. В светското събитие на 21 декември участваха може би тройно повече от миналата година архитекти, художници, артисти, журналисти, фотографи и прочие приятели с отношение към изкуството.

Специален акцент бе експозицията „Ангели по никое време” – селектирана живопис върху багрилно платно на Доника Кирова, доктор по изкуствознание, завършила живопис в НХА при проф. Андрей Даниел. Нейните голямоформатни платна, разположени свободно в ротондата  на Основна сцена, под прекрасния плафон на Милко Божков, отправиха  краснонречиво послание от ангелите, които останат ли с по едно крило, се събират по двама, за да могат отново да полетят.

Мнозина се възползваха от предложенията на театралния гардероб и се пренесоха в други времена и епохи, благодарение на пищните сценични костюми и перуки, разнообразните шапки и домина от различни постановки на Варненския драматичен театър.  Дефилето на костюмираните предизвика възхищение, а водещият Митко Горчев не пропусна да подложи на изпитание артистичността им. Всички се справиха много добре, но най-горещи аплодисменти заслужиха Мадам Помпадур и нейният таен любовник, който в унисон с очакванията на аудиторията, падна на колене и с благоговение целуна ръката на високопочтената дама, при това неведнъж.

С апломб влезе в образ и красавицата Скарлет О`Хара, която спонтанно се хвърли на шията на първия срещнат Ред Бътлър. Казанова изглеждаше съвсем автентичен както с аристократичната бяла перука и бяло жабо, така и с изявлението, че харесва скритата порочност на дамите. Актрисата Биляна Стоева пък изпита особено чувство, когато за пръв път видя отстрани червената рокля на своята героиня от Шекспировата „Мяра за мяра”.

Романтичната и изискана атмосфера на празника предразполагаше към приятелски разговори и безчет наздравици, редувани с гурме хапки и танци в свободен хореографски стил.