Бакшиши помагат на хитри цигани за измамите по телефона
Бакшиши помагат на хитри цигани за измамите по телефона / netinfo
Между 6 и 12 на ден са опитите за измами по телефона, за които варненци сигнализират полицията в морската столица. Около една трета от опитите са успешни. Това разкри пред Дарик инспектор Милен Анестев от Икономическа полиция-Варна.

Близо 60 на сто от разследваните случаи биват разкрити. Оказва се, че измамите са дело основно на криминално проявени роми. В схемата на хитрите цигани като куриери участват най-вече таксиметрови шофьори, които получават по 300 лева за услугата.

Шефовете на таксиметровите фирми неколкократно са били предупреждавани от полицията. Техният отговор обаче бил, че не могат да контролират служителите си, за това, което вършат.

Сценарият на измамите обикновено е следният: На домашен телефон, чийто номер се взима от указателя, звъни човек и се представя за близък или роднина. В повечето случаи мнимият “братовчед” предизвиква обекта на измамата да спомене някакво име. Обяснява, че е изпаднал в беда – катастрофа с пострадал. След което, нерядко и плачейки, моли “своите роднини” за услуга – да дадат няколко хиляди лева за подкуп на длъжностно лице - следовател, прокурор, съдия или адвокат, който да спаси положението.

Сумите варират от две до пет хиляди лева. Под прицела на измамниците попадат основно възрастни хора, които лесно се поддават на заблуждението. Има и изрично условие – сделката да остане тайна, разкри схемата инспектор Анестев.

От полицията призовават варненци да не се доверяват на обаждания на мними “държавни служители” и да правят справка в съответното РПУ дали въобще има подобни пътни инциденти.

Повече за модерните напоследък телефонни измами ще откриете в звуковия файл!