Арестуваха ливанец за трафик на кокаин в Германия
Арестуваха ливанец за трафик на кокаин в Германия / Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд е задържал под стража ливанеца Мохамад Ел Шахад, съобщават от пресслужбата на съдебната институция. 39-годишният мъж пристигнал преди дни на почивка в България и бил задържан на Летище Варна, след като името му излязло от Шенгенската информационна система. Основание за задържането е Европейска заповед за арест, издадена през 2004 година от Районния съд в Бремен, Германия.

В заповедта за арест се посочва, че в Бременския районен съд е образувано наказателно производство спрямо Ел Шахад и друго лице за трафик и притежание на кокаин. Разследващите в Германия са установили, че през декември 2001 година Мохамад Ел Шахад получил от Улрих М. 5 кг кокаин, доставен от Бразилия. Ел Шахад заплатил на куриера 20 000 германски марки. В Германия това престъпление е тежко и се наказва с 15 години затвор.

Според пресслужбата на Окръжен съд Варна, българската съдебна система не може да се произнася по въпроси, свързани с вината или невинността на обвиняемия. Това е в компетентността на съда в Германия.

На проведено съдебно заседание  вчера, ливанеца е изразил желание да бъде предаден на германските власти, за да изясни всички въпроси, свързани с повдигнатите му обвинения. Това желание той ще трябва да повтори идната седмица, когато друг състав на Окръжния съд във Варна ще разгледа искането за екстрадиция.

Ел Шахад може да обжалва първоначалния си арест пред Варненския апелативен съд на 6 август 2013 година от 10,00 часа.