Арест за шуменски лихвари, упражнявали незаконната  дейност с насилие
Арест за шуменски лихвари, упражнявали незаконната дейност с насилие / Sofia Photo Agency

Апелативният съд във Варна  потвърди определение на Окръжния  съд в Шумен от края на февруари, с което е била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Мюмюн Ахмед и сина му Медин, обвинени, че са упражнявали незаконна банкова дейност, придружена с изнудване, заплахи за насилие и други вредни последици. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Мюмюн и синът му Медин са привлечени като обвиняеми затова, че в периода от 2001-ва до 25 февруари тази година, при условията на продължавано престъпление и в съучастие, извършвали финансови сделки /лихварство/ и с това причинили на шестима свои съграждани значителни имуществени вреди и получили значителни неправомерни доходи. Двамата роднини се разследват и за друго престъпление, свързано с изнудването, което са упражнявали спрямо лицата, на които са давали парични заеми. Заплахите с насилие и  заканите за причиняване на телесни повреди били част от арсенала на лихварите. Те налагали огромни наказателни лихви върху предоставяните суми и продължавали с лихва върху лихвата, лихва върху главницата и т.н.

53-годишният Мюмюн бил арестуван на 25 февруари тази година в момент на получаване на поредната „наказателна лихва” от един от принудително изнудваните шуменци. От дома му иззели бухалка, гумена палка и нож, с които според обвинението е било упражнявано насилие. От гаража на семейството, което има два автомобила BMW, иззели близо 350 000 лева и множество празни бланки за запис на заповед. Такива били открити и в стаята на 32-годишния Медин, който, след като се укривал един ден, бил задържан от полицията. При обиска от него иззели 5000 лева.

Незаконната лихварска дейност е продължила повече от 8 години, а двамата са били изключително активни и изобретателни при отправянето на заплахи за насилие и закани за телесни повреди. Наказанието, което законодателят е предвидил за такава форма на изнудване, е от 5 до 15 години „лишаване от свобода”, глоба от 5  000  до 10 хиляди лева , като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото.

На твърдяните от защитата тежки здравословни проблеми и за двамата /различна степен на инвалидност, вродени и хронични заболявания/, съдът противопостави аргумента, че наличието им по никакъв начин не е попречило на упоритата и многогодишна престъпна дейност. Само съдебно-медицинска експертиза, назначена в хода на досъдебното производство, може да установи доколко здравето им позволява да пребивават в ареста.

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.