Арест за лидер на банда, източвала банкови карти
Арест за лидер на банда, източвала банкови карти / netinfo
Варненският окръжен съд остави в ареста 28-годишния Иса Мехмед, обвинен за източване на банкови карти и пране на пари, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Иса беше първоначално задържан в края на януари тази година заедно с Франц Принцов и Цвятко Цветков. Тримата се разследват затова, че в различни схеми източвали банкови сметки, предимно на американски граждани от различни щатски банки. Обвинението бе повдигнато на 18 януари, след като лице, което било ползвано като "пощенска кутия", получило поредния паричен превод в размер на близо 50 хил. долара. Лидер на групата е Иса и спрямо него са повдигнати 4 обвинения - участие в престъпна група, създадена за пране на пари, изпиране на парични суми в особено големи размери, което законът квалифицира като особено тежък случай, както и две обвинения за изнудване. Спрямо Иса Мехмед и други българи се води разследване и от страна на американските правораздавателни служби.

Касае се за изключително сложна и огромна по обем престъпна дейност, срокът за чието разследване е удължен с още 6 месеца от Главния прокурор на републиката. Справка от Главна дирекция за изпълнение на наказанията сочи, че Иса е малтретирал в следствения арест друг задържан, а при претърсване на килията, която е обитавал, са открити 3 GSM-а и 8 СИМ карти. За съда е очевидно, че въпреки най-тежката мярка за процесуална принуда, дори и в условията на следствения арест Иса Мехмед продължава да поддържа активни контакти . Това мотивира ВОС за извода, че ако е на свобода Мехмед може да окаже въздействие върху други лица, да препятства следствените действия или да се укрие от наказателното преследване.

Пресслужбата на съда припомня, че от другите двама, разследвани по това дознание, Франц Принцов продължава да е в ареста, а от 9 април тази година Цвятко Иванов е под "домашен арест" заради влошено здравословно състояние.

Определението на съда може да се обжалва на 1 юли тази година.