Aqua Vita е коктейлът за 2012 г.
Aqua Vita е коктейлът за 2012 г. / netinfo

Двама млади дебютанти в класическия стил - Али Али на 22 години от Бургас и Димитър Илиев на 21 години от Плевен, са изненадата на XXII национално първенство на Българската асоциация на барманите, което се проведе в хотел-галерия Графит. Младежите заеха съответно трето и второ място.

Али Али е възпитаник на Спортното училище в морския град със специалност „Класическа борба”. Стига до бара, след като негов приятел - управител на заведения, го взема на работа. Коктейлът, с който спечели, носи звучното име „Билкова симфония” (Herbal Symphony). Вдъхновен е от неговата страст към копъра, на която се доверява, и оригинално я допълва с джин, ягоди и малини. Али не е очаквал, че ще постигне такъв успех, тъй като се е записал заради опита, защото иска да се посвети на професията.

Вицешампионът Димитър Илиев е завършил гимназия с български и история. Занимава с барманство само от 11 месеца. В момента е предпоследна година в Нов български университет, специалност „Маркетинг”. Ученик е на Тихомир Стаменов. Според Ерик Бутон – председател на журито, коктейлът му Gambling Strawberry е много добър, но не е достатъчно балансиран. Въпреки това специалистът дава големи надежди, че младият барман има потенциал да постигне високо ниво в професията. Коктейлът на Димитър е направен по собствена рецепта след множество опити. Самият той иска да продължи да се усъвършенства, като разчита, че световният шампион Васил Колев ще му каже някои тънкости, които да му помогнат в постигането на по-добри резултати. Украсата на коктейла я е сънувал след 20 безсънни часа.

Десеткратният шампион на България и настоящ световен шампион в Класиката Васил Колев отново триумфира с преднина от 8 точки пред втория. Най-добрият коктейл за 2012 г. представя всички нови тенденции в миксологията на коктейлите, които изискват съставките да са свежи, както и да се смесват плодови и зеленчукови аромати и вкусове. Името му „Жива вода” (Aqua Vita) е инспирирано от съдържанието и има следните съставки:

30 ml водка зелена ябълка - Собиески
20 ml Ликьор ягода – Монин
10 ml Сироп джинджърбред – Монин
10 ml Фреш лимон
50 ml Сок от портокал и червен портокал - Куинс
10 ml чист необратен яйчен белтък
1 резен обелена краставица

За първа година на Световното първенство в Пекин задължителните съставки за класическия и флеър стилове ще бъдат различни. България ще се състезава в категория “Long drink”, т.е. коктейлът на Васил Колев ще трябва да бъде с шест съставки. Вече е ясен жребият за брандовете, от чието портфолио нашите шампиони ще избират, за да направят коктейлите си – в класиката е италианската компания „Илва Сароно”, а за флеъра – „Монин”.

Деветият в света от 60-то юбилейно световно първенство в Полша Тихомир Михайлов безапелационно се изстреля на първото място със 100 точки преднина пред втория в класирането във Флеъра. Той излезе на сцената гримиран като мим, със старо радио „ВЕФ” и аналогов телефон, което изключително разпали страстите на публиката. След поредната титла, която му дава право да представя България на най-престижния форум на бранша в Пекин, той си поставя за цел да представи страната ни достойно и да бъде поне в челната десятка. Етюдът, с който спечели, е с наименование Why so serious? (Защо толкова сериозно?).

23-годишният инженер от ТУ – София, Николай Савов се класира на второ място. Той е родом е от Плевен, но работи в София от 3 години. Член е на групата Flair Temptation, където се обучава при Иван Атанасов, Николай Вангелов и Васил Ерменков. Запалва се по флеъра, защото харесва този атрактивен стил на работа в барманството. За да бъде във форма за първенството, в което участва за втора поредна година, тренира минимум 2-3 дни в седмицата. Харесва професията, но е по-скоро временно в нея.

Калоян Кулев на 21 години от Шумен по прякор „Шейкъра” стигна до третото място. Завършил е специалност „ОТЗ” в Оздравително училище за белободробни заболявания в Сандански, защото обучението там му дава възможност да практикува 4-звезден хотел. Решава да стане барман, след като първо е бил чистач на прозорци, а след това пицар.
Навлиза в професията, след като собственик на заведение му дава шанс, но следват 2 месеца усилен труд. Налага му се да научи целия асортимент в бара само за 1 час. Прякорът му „Шейкъра” идва от това, че по цял ден тренира и се опитва да научи трикове с тиновете, което изнервя колегите му.

За да се яви на първенството е пътувал 30 часа от Дубай. Там работи в Cirque du Soir, световноизвестен нощен клуб, посещаван от множество звезди на шоубизнеса, като Никол Шерцингер от Пусикет Долс, актрисата Мишел Родригес („Бързи и яростни”), пилилота от Формула 1 Михаел Шумахер. Президентът на Фешън ТВ - Мишел Адамс, предпочел мястото, където да отпразнува 15 години от старта на популярния моден телевизионен канал.

Надява се някой ден да има собствен бар, да стигне до Лас Вегас и да се класира на Световно.

Класиране Класически стил
1 място – Васил Колев (Варна) – коктейл Aqua Vita
2 място – Димитър Илиев (Плевен) – коктейл Gambling Strawberry
3 място – Али Али (Бургас) – коктейл Herbal Symphony

Класиране Флеър стил
1 място – Тихомир Михайлов (Добрич)
2 място – Николай Савов (Плевен)
3 място – Калоян Кулев (Шумен)

Класиране в състезанието по наливане на Стела Артоа
1 място - Павел Георгиев (Шумен)
2 място - Тихомир Михайлов (Добрич)
3 място -  Калоян Кулев (Шумен)

Класиране в състезанието на Бакарди
1 място – Димитър Василев (Добрич)
2 място – Васил Колев (Варна)
3 място – Калоян Кулев (Шумен)