Ангел Найденов за преференциите: Водят до индивидуална кампания на кандидатите
Ангел Найденов за преференциите: Водят до индивидуална кампания на кандидатите / БГНЕС

Преференциалният вот не трябва да бъде премахван, но е нужна промяна в начина, по който се прилага. Това мнение изрази Ангел Найденов, който стана депутат от варненската листа на БСП. Според него има случаи, в които преференцията е изиграла роля на катализатор на вътрешнопартийни противоречия, а някои кандидати са вложили усилия във воденето на индивидуални кампании.

Найденов определи представянето на БСП на изборите като „тежка загуба“, причините за която могат да се търсят в обективни и субективни фактори. Сред тях той открои ниската избирателна активност, неспособността на партията да се дистанцира от управлението, разглеждано като мандат на БСП, но доминирано от ДПС.

Видимата умора и разочарованието от политиците и партиите също са сред причините за неуспех, посочи Найденов. Той добави и купения и контролиран вот, който нарече „уродливо явление“, изкривяващо политическата действителност. Ниският резултат на БСП може да бъде обяснен и с лошото организационно състояние на партийните структури, фиктивното съществуване на партийни организации и нарушената комуникация между ръководството и членовете, смята Ангел Найденов.

Според него вътрешните борби  и противоречия, включително в процедурата по номиниране и подреждане в листите, също са довели до лошия изборен резултат. Депутатът отчете и слабости в провеждането на кампанията като очевидното затваряне в партийните среди, неумение да се представят посланията и да се спечели доверието на избирателите.

„В резултат на тези избори ще имаме най-разпокъсания парламент, в който ще бъде трудно постигането на политическо съгласие. Но това не означава, че трябва да се откажем от усилията да дефинираме полета на съгласие“, коментира Найденов.

Той добави, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ и естествена коалиция би била дясноцентристка. Това обаче не означава, че останалите партии трябва да бъдат безучастни наблюдатели, обясни варненският депутат.