Ало измамници измъкнаха над 200 бона от варненци
Ало измамници измъкнаха над 200 бона от варненци / sxc.hu, архив
"Ало" измамници измъкнаха над 200 бона от варненци
54426
"Ало" измамници измъкнаха над 200 бона от варненци
  • "Ало" измамници измъкнаха над 200 бона от варненци

Телефонните измами във Варна не секват нито за миг. Нагли престъпници непрекъснато въртят телефони в опит да вкарат повече хора в капана си. И ако не всеки ден, то през ден-два пада по някоя жертва.

От началото на годината над 50 души във Варна са били измамени по телефона. Най-младата жертва е 48-годишна жена. Само преди дни тя плати 3 000 лева в пари и злато като откуп, след като бе излъгана, че синът й е похитен. Най-възрастният измамен пък е на 98  г., който срещу 6 300 лева „спаси” внука си, претърпял злополука на пътя, съобщи за Дарик шефът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Димитров.

18 000 лева - най-големият удар във Варна от началото на годината

Средната възраст на потършевшите е 73 години, като 75% от тях са жени, сочи статистиката. С най-голяма сума – 18 000 лева, била „ужилена” 78-годишна баба. Мошениците я излъгали, че дъщеря й се нуждае от скъпо лечение. С най-малко пари пък „изгоряла” 83-годишна жена, която извадила 350 лева за мнима операция на сина си. Всички жертви във Варна са дали на престъпниците общо около 200 000 лева от началото на годината до сега.

Има, разбира се, и хора, които след шока от телефонното обаждане успяват да се съвземат и да се обадят в полицията. 90% от разкритите случаи на телефонни измами са именно след тяхно съдействие, разкри комисар Димитров. Той отново отправи апел към варненци да не се доверяват на непознати по телефона и да не дават пари на никого.

Сценарият при телефонните измами е до болка познат. Зложелателите се обаждат и казват на жертвите си, че нещо лошо се е случило с техен близък и ако искат да ги спасят, трябва да да дадат крупна сума пари или ценности.

Обръщението "мамо" спасило жена от измама

„Обажда ми се една по телефона и вика – мамо, катастрофирах! Веднага разбрах, че ме лъжат, защото снаха ми не се обръща към мен с „мамо", а по име. Казах на тази по телефона – не улучи, грешиш, и тя затвори“, споделя възрастна варненка. Нейна приятелка също е получавала подобно обаждане. „Гласът отсреща беше различен от този на дъщеря ми. Викам й – как не е срам, момиче, акъла ми взе и тя затвори. Каквото обаче преживях, не мога да ви опиша“, разказа възрастната жена.

Организаторите на измамите обикновено не са от варненския регион. „Те работят в цялата страна. Избират си град и започват да въртят“, каза комисар Димитров.
Най-разпространена е схемата за "катастрофа, предизвикана от близък", следвана от измамама "нужда от пари за лечението на болен".

"Името позна, ама баща си не позна“

Пенсионерът Димитър Гаврилов два пъти е бил атакуван от телефонни измамници. Първия път веднага се е усетил, че става жертва на арогантни престъпници, но втория път се е вързал.  Първия път му се обадила жена, представила се за дъщеря му, която „направила“ катастрофа. „Попитах я как се казва и тя отговори: Ивана. Името позна, ама баща си не позна“, връща лентата човекът. Той обаче се излъгал при т.нар.схема „купуване на ваучери“. Обадил му мъж, когото той помислил за свой далечен познат, и го помолил да му купи ваучер за  зареждане на предплатени карти на мобилните оператори. (Повече за конкретния случай можете да чуете в прикачения звуков файл). Пенсионерът разказа също, че негова близка роднина "изгоряла" с 3 000 лева. Излъгали я, че синът й е тежко катастрофирал. „Това е и една от причините скоропостижно да си отиде“, сподели възрастният мъж.