Актьорът Ивайло Захариев идва в  Долни чифлик със спектакъла „Спасителят”
Актьорът Ивайло Захариев идва в Долни чифлик със спектакъла „Спасителят” / Дарик Варна, архив

Спектакълът „Спасителят” ще бъде представен на 29 октомври от 18,0 ч. в кинозалата на НЧ „Изгрев“ 1919“ в гр. Долни чифлик. Представлението е по инициатива на общинската Междуведомствена комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни/МКБППМП/. В него ще участват актьорите Ивайло Захариев, Вера Среброва, Сребрина Христофорова и Валентин Балабанов.

Представянето на пиесата е част от кампанията „Не на наркотиците”, която стартира през месец януари тази година. В  нея се включиха всички училища на територията на община Долни чифлик. Целта е да се предотврати експерименталната употреба на наркотици, както и развиването на зависимост. Задачата на местните превантивни инициативи бе да се повиши чувствителността на обществото по проблема с наркотиците, чрез организиране на срещи с конкретни послания, партньорство и привличане на малолетни и непълнолетни и родителите им в превантивния процес. Спектакълът е създаден съвместно с Националния център по наркомании и е подпомогнат от  “Балканфарма” ЕООД. Постановката “Спасителят” е насочена  преди всичко към младежката аудитория и не е само театрален факт, а има и педагогическа цел.

Чрез средствата на театралната игра  се показва нелеката история на едно момиче на 18 години. То става наркоманка по най-прозаичния начин /да опитам, да не съм различна от другите/. Показана е и схемата, в която е въвлечена от наркопласьора (получава дрога – проституира – получава нова доза и така безкрай), и опитите й да се измъкне от този ад.

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Долни чифлик отправя апел към всички млади хора, преподаватели и директори да посетят постановката и да работят за превенция на наболелия проблем сред младите хора.