Аксаково помага на хора в риск от социална изолация
Аксаково помага на хора в риск от социална изолация / Дарик Варна, архив

Община Аксаково представи нов проект  „Протегната ръка за помощ в дома”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“. 
Основна цел на проекта е  създаване на устойчив модел за предоставяне на услуги в домашна среда за хората от община Аксаково, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

В рамките на проекта ще бъде създадено Звено за предоставяне на услуги в домашна среда. В период от 12 месеца на лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване  от тринадесет населени места на общината ще бъдат предоставяни социални услуги за лична помощ, в това число дейности с медико-социална насоченост, дейности за социална подкрепа и социално включване, комунално - битови дейности.

Потребителите ще имат възможност да ползват услугите на логопед, назначен в рамките на проекта. Услугите ще бъдат предоставяни от 33 домашни санитари, безработни лица в трудоспособна възраст и не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране, назначени по проекта, за срок от 12 месеца. След приключване на проекта пет тях ще продължат своята работа за срок от една година.

Общината ще работи и по проект за ефективна администрация. Целта е повишаване квалификацията на служителите в общинска администрация в Аксаково чрез обучение в страната. В период от 12 месеца общинските служители ще преминат обучение за придобиване на умения за работа в екип, координация между отделните звена в общинска администрация Аксаково, умения за работа с граждани със специфични потребности и др. Обученията ще се извършват извън работно време, с цел осигуряване на непрекъснат работен  процес в администрацията.