Аксаково излиза от кризата, чака отваряне на магистралата към Игнатиево
Аксаково излиза от кризата, чака отваряне на магистралата към Игнатиево / Дарик Варна, архив

2013-та е най-успешната година за община Аскаково от началото на финансовата криза. 90 % от заложените в бюджета собствени приходи вече са изпълнени и са привлечени няколко големи инвеститори, заяви в студиото на Дарик Варна кметът инж. Атанас Стоилов. Той обяви подкрепата си за идеята на областния управител на Варна Иван Великов за окрупняване на общините. „Малките бюджети пречат на реализирането на мащабни проекти. Има общини с 3-4 населени места и 2000 жители”, коментира Стоилов. Според него трябва най-накрая да се осъществи децентрализацията на местната власт и данъците да се връщат в общините, а не да остават в София.

Правителството е дало одобрение за отваряне на магистрала „Хемус” към град Игнатиево. Отсечката ще бъде част от високоскоростния път Дуранкулак – Варна, стана ясно още от думите на Стоилов.  С реализирането на тази отдавнашна цел на управлението на Аксаково ще бъде облекчен сериозно трафикът на входа на Варна, а потокът коли за Добрич ще бъде отклонен километри преди възела до летището, като пътят им ще бъде значително съкратен. Не на последно място ще бъде облекчен бизнесът в Аксаково, където се намират складовите бази на големи български и чуждестранни компании.

Мащабна разяснителна кампания ще започне кметската администрация в Аксаково заради стартирането на проекта за подмяна на ВиК мрежата. Ремонтите дейности, които ще протекат на три етапа, ще причинят неудобства на жителите на града и ще наложат промени в организацията на движение. Проектът е на стойност 13.5 млн. лв., като общинското участие е под 1 млн. лв., а останалата част от сумата е безвъзмездното финансиране на ЕС и на националния бюджет. След приключването му Аксаково ще има изцяло изградени водоснабдителни и канализационни мрежи, с каквито могат да се похвалят само 10 български общини. 80 % от улиците в Аксаково ще бъдат изцяло преасфалтирани след полагането на новите тръби. През следващия програмен период ще се кандидатства и за подмяна на съоръженията в Игнатиево.

„Подобен проект е труден за малки общини като Аксаково. Нашият бюджет е в рамките на 8-9 млн. лв., а парите за капиталови разходите са около 300 000 лв.”, добави още Стоилов.