Административният съд отмени текстове на общински наредби в Аксаково и Аврен
Административният съд отмени текстове на общински наредби в Аксаково и Аврен / снимка: Sofia photo agency, архив

Административният съд във Варна отмени текстове по наредби на общините Аксаково и Аврен, информират от пресслужбата на съда.

Отменена е част от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Аксаково, която касае разрешенията за прокопаване на тротоари, улични настилки и зелени площи и таксите за тях. Съдът указва, че законодателството на страната не предвижда възможност за издаване на такъв административен акт - разрешение за прокопаване и то не само за Община Аксаково, но и за никоя друга, не съществува правната възможност за предоставяне на такова право или услуга по смисъла на Закона за местните данъци и такси, поради което определянето на цена за нерегламентирани услуги и права се явява материално незаконосъобразно.

Административен съд отмени и член от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на Община Аврен. Съдът сочи, че органът на местното самоуправление незаконосъобразно е разширил изискванията за поставяне на преместваеми обекти и разпоредбата противоречи на нормативен акт от по-висока степен - в Закона за устройство на територията не е предвидено изискване за представяне и одобряване на схема от главния архитект на Общината за частни имоти, а това се отнася само за имотите държавна и общинска собственост.

Решенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщението до страните.