/ ThinkStock/Getty Images
8 години затвор и 11 години без право да управлява лек автомобил. Това е присъдата за 20-годишния Асан Христов за убийството на две деца при катастрофа година, след като е глобен за това, че кара кола, без да има шофьорска книжка.

Той се възползва от съкратеното съдебно следствие, призна вината си и фактите, изнесени в обвинителния акт и съдът намали първоначалната му 12-годишна присъда с една трета и в крайна сметка той трябва да излежи 8 години зад решетките. Починалите деца са 14-годишно момиче и момче на 17 години.

На 6 август миналата година Асан пътувал с автомобила си от Долни Чифлик за кв. "Аспарухово" във Варна заедно с две непълнолетни момичета и едно момче. Пътниците на няколко пъти му правели забележки да намали скоростта. В местност „Харамията" по посока към „Крушките", движейки се със 119 км/ч., при разрешени 90 км/ч., 19-годишният шофьор загубил контрол над колата. Тя излязла извън пътното платно и се ударила в няколко дървета, след което се преобърнала напречно на пътя. В тежката катастрофа на място загинали 14- годишно момиче и 17-годишно момче, а другата 15-годишна девойка оцеляла с наранявания.

Пред състав на Варненския окържен съд подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Като частни обвинители бяха конституирани всички близки роднини на пострадалите.

От държавното обвинение посочиха, че освен младата възраст на извършителя, почти не са налице смекчаващи вината обстоятелства.

Той е с основно образование, неработи, с едно влязло в сила наказателно постановление за управление на автомобил без свидетелство за управление, година преди тежкия инцидент.