50 издателства ще направят най-дългата „Алея на книгата“
50 издателства ще направят най-дългата „Алея на книгата“ / снимки: Дарик Варна

50 български издателства – с 13 повече в сравнение с миналата година, ще вземат участие в "Алея на книгата", организатори на която са Община Варна и Асоциация "Българска книга". Между 1-ви и 10-ти август 15 бели шатри ще бъдат дом за книгите. Пространството от хотел „Черно море“ до Фестивален и конгресен център и по бул. „Княз Борис І“ ще обогати и доразвие многообразието на културната градска среда – всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Тази година ще се проведе и най-богатата съпътстваща програма на "Алея на книгата". Идеята е да се даде възможност за лична и неформална среща между читатели, издатели, писатели. Специално за „Алея на книгата“ 2014, за срещи с читателите, във Варна пристигат едни от най-обичаните и популярни български автори. Литературните срещи ще се провеждат на открито, сред книгите и хората - в специално оформен книжен кът. Срещи с авторите ще се случват и на различни места в целия град.

Традиционно издателите ще продават с 10 – 20 процента намаление, увери зам.-председателят на Асоциация "Българска книга" Василка Ванчева. По нейни думи алеята ще предложи четиво за всеки джоб. Големият проблем според нея е, че липсват достатъчно книги за библиотеките.

„Алея на книгата“ е уникален формат за България, който през последните четири години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно събитие. Началото е именно във Варна през 2010 г. Оттогава събитието утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече и в София, Пловдив, Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

Догодина алеята ще стане част от културния календар на Варна с множество придружаващи модули. Тя е в помощ на кандидатурата на града за Европейска столица на културата. Има и идея за създаването на голям литературен фестивал с усилията на общината и Асоциация "Българска книга".

Българските книгоиздатели не останаха безразлични към трагедията, предизвикана от наводненията в кв. „Аспарухово“. След разговори с Община Варна, стана ясно, че най-добрата помощ е под формата на дарения за библиотеките на училищата и детските градини, които са тежко пострадали. Училищните библиотеки се нуждаят от помагала по всички предмети, произведения, които се изучават в училище, художествена литература за деца и юноши. За детските градини ще бъдат осигурени приказки, книжки с детски песни, гатанки, стихотворения, детски енциклопедии, научно-популярни книги, методически помагала за детските учители. Най-късно до 1-ви август кашоните с книги за библиотеките в училища и детски градини ще пристигнат във Варна.

„Алея на книгата“ ще бъде официално открита на 1-ви август в 18.00 ч. Предвидена е и изненада. Топловъздушен балон ще се издигне на 10 – 20 метра над земята в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска културна столица. Децата, които имат желание, ще могат да се качат на него и да видят града отвисоко.