400 лв. бил стандартният подкуп на варненската митница
400 лв. бил стандартният подкуп на варненската митница / netinfo
400 лв. е стандартната тарифа за подкуп на варненската митница. Това показва на този етап разследването срещу шефа на група "Противодействие на престъпността" в Гранична полиция Иван Иванов. Той беше задържан с такава сума на 8 юли в барчето на варненската митница. Срещу парите не е трябвало да бъдат проверявани 6 контейнера с фъстъци.

Варненската военно-окръжна прокуратура е започнала проверка срещу още служители на Гранична полиция. До този момент са установени данни за множество корупционни практики, които се поверяват, заяви подп. Владимир Чавдаров, но отказа да конкретизира какви са точно те. Възможно е, докато тече проверката, от длъжност да бъдат отстранени още служители в Гранична полиция, коментира още Чавдаров.

Заради заплашван свидетел срещу Иванов прокуратурата е поискала постоянна мярка „задържане под стража” на хванатия с подкуп полицай. Военно-апелативният съд ще се произнесе по жалбата утре. На свидетеля е осигурена физическа охрана.

Досега срещу Иван Иванов не са постъпвали сигнали за корупция. Той работи от 10 години в Гранична полиция като е заемал различни постове. След хващането му с подкуп беше отстранен от длъжност. В момента Иванов е под домашен арест.

Цялото интервю с военноокръжния прокурор Владимир Чавдаров може да чуете в звуковия файл. Той коментира пред Дарик разследването с уговорката, че заради следствената тайна не може да отговори на всички въпроси.