35 машини са чистили улиците цяла нощ, уверяват от общината
35 машини са чистили улиците цяла нощ, уверяват от общината / Darik Varna

Пътните платна по високите участъци във Варна, където е имало заледявания, са били обработвани с луга още с началото на обилния снеговалеж вчера, съобщават от общината. 35 снегопочистващи машини са работили непрекъснато през цялата нощ. Силният вятър и обилният снеговалеж са затруднили и намалили ефекта от почистването на снега и обработката с луга, посочват от кметската администрация. В 05.30 ч. тази сутрин автобусите на градския транспорт са успели да осъществят първите курсове по всички маршрути, с изключение на този за с. Каменар.

От  сутринта във Варна се почистват  спирките на автобусите от градския транспорт  и подходите към подлезите. Сметоизвозването засега се осъществява по график. Проходим при зимни условия е пътят за депото в село Въглен.

До  момента са обслужени всички сигнали, отправени към Центъра за спешна медицинска помощ. Всички лечебни и социални заведения във Варна работят нормално и подходите към тях са рочистени.

Към 08.00 ч. тази сутрин без ток са били част от районите на вилна зона „Траката”, селищните образования ”Ракитника”, и ”Прибой”, местността „Ален мак”. Няма райони без вода.

В училищата и детските градини се провеждат нормални учебни занятия, подходите към учебните и детските заведения са почистени и е осигурен достъп до тях, уверяват от общината. Посещаемостта в детските градини е над 50 %.

11-те детски ясли във Варна също работят. Средната посещаемост в тях, отчетена към 9.00 часа тази сутрин, е 63 %. Общо 798 са децата, присъстващи във варненските детски ясли днес. Подходите към сградите са почистени, осигурени са вода и хранителни продукти, а температурата в сградите е нормална. Проходим е и пътят към дом “Майка и дете” в кв. “Виница”. Социалното заведение е снабдено с нужните хранителни продукти.

По график работят и детските кухни във Варна. Храна за 2 700 деца се приготвя в майките-кухни. Междувременно снегорини почистват пътя към автомобилната база на предприятието, за да се достави храната до разливочните пунктове.

Всички  социални заведения в общината функционират. Днес домашният социален патронаж ще разнесе храна за 500 души. Други 475 бедни варненци ще получат храна  от безплатната трапезария. В СУПЦ “Анастасия д-р Железкова” са настанени 80 бездомници.