20 хиляди души поискаха създаването на зоополиция
20 хиляди души поискаха създаването на зоополиция / снимка: Sofia Photo Agency

Подписка с искане за промени в Закона за МВР и създаване на звено „Зоополиция“ предадоха местни природозащитници на варненския депутат от БСП Ангел Найденов. Макар че тя е инициирана от доброволци от морската столица, в нея са положили подписи около 20 хиляди души от цялата страна.

„Повод за подписката е ескалиращото през последните години насилие над животни, което прераства в агресия към хора“, обясни Ивайло Василев от сдружение "Обединени Варненци за Варна". Той поиска и вземането на адекватни мерки срещу популацията на бездомни кучета.

Според природозащитниците Законът за защита на животните е добър, но неефективен, тъй като на практика никой не следи дали се спазва. Именно създаването на структура като зоополицията би могла да преследва нарушителите, смятат доброволците. Големият проблем обаче е финансирането на звеното. Единственият начин е то да работи към окръжните дирекции на МВР с капацитет от 5 – 6 души, на принципа на общинска полиция, предлагат от неправителствените организации.