/ iStock
Водата в Търговище ще бъде спряна заради авария на главен довеждащ водопровод от язовир „Тича”.

До аварията се е стигнало при извършване на строителни дейности по изграждане на нов водопровод от язовира, който захранва с питейна вода Търговище, Шумен, Велики Преслав, съобщиха от “ВиК” – Търговище.

От дружеството информират жителите на областния център, че до приключване на ремонтните дейности се предвижда спиране на водата от язовир „Тича“.

Предвиждат се планови организационни мерки, свързани с поетапно ограничаване на водоподаването на обособени части от вътрешната водопроводна мрежа на Търговище, както и на захранваните с вода от водоснабдителна система „Тича“ населени места.

Ще бъдат засегнати още и кв. Малчо Малчев, кв. Въбел, Индустриална зона и селата Стража, Разбойна, Лиляк, Божурка, Пайдушко, Братово и Цветница.
Възстановяването на водоподаването към Търговище ще се извърши веднага след преустановяване на аварийно-ремонтните дейности от страна на „ВиК“ ООД Шумен и „ВиК“ ООД Търговище.

От дружеството посочват още, че възстановяването ще се извършва поетапно, в продължение на 4-6 часа през нощта на 20 срещу 21 февруари. Очаква се утре след 10:00 часа да се нормализира налягането в цялата вътрешна водопроводна мрежа на града. Водоподаването в засегнатите населени места ще бъде възстановено след 14:00 часа в утрешния ден.

Очаква се кратковременно влошаване на качествата на питейната вода, което ще се контролира непрекъснато от специализираната ни „Лаборатория за изследване на води“, предупреждават от “ВиК” – Търговище. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Боряна Димитрова/БТА