/ община Любимец
Областната администрация в Търговище изпрати до Министерство на отбраната предложение за финансиране обновяването на военни паметници.

Целта е била да се откроят военни паметници в региона, които се нуждаят от ремонт и възстановяване и са свързани с предстоящото отбелязване на 110 години от Балканските войни.

След предложения от общинските администрация в обхвата на областта е решено до МО да бъдат изпратени три искания за целево финансиране.

Отпуснаха 300 000 лева за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници

Средствата ще бъдат вложени за обновяване на войнишките паметници в селата Вардун и Алваново в Община Търговище, както и за паметника на загиналите във войните в Антоново. За изпълнение на възстановителните дейности, според представените количествено-стойностни сметки, са нужни общо 5 490 лв.

Очаква се Община Омуртаг да подаде актуализирана информация за необходимостта от изграждане на допълнителна плоча с изписване на пропуснати имена на загинали във войните жители на общината. Тяхната заявка ще бъде изпратена до Министерстовото допълнително.

В общините Попово и Опака няма установени военни паметници, които подлежат на спешен ремонт през настоящата година, допълват от пресцентъра на Областната управа.
БТА