/ Община Търговище
Продължават дейностите по проекта за обновяване на уличното осветление в Търговище и кварталите "Въбел" и "Бряг", съобщиха от Общината.

Дейностите в двата квартала на областния град вече приключиха. В града се монтират нови, енергийно ефективни LED лампи в централната градска част, в участъка от площад „Свобода“ в посока към пазара. 

Няма да увеличават такса смет в Търговище

След това ще се премине към ул. „Трапезица“. Ще се работи и в междублоково пространство в района на ул. „Цар Симеон“. Предстои 10 лампи със соларни панели да бъдат монтирани в различни точки на града. 

След приключване на монтажните дейности ще бъде изградена и т.нар. "умна система" за управление и мониторинг. Системата ще позволява включване и изключване на осветлението според времевите данни за изгрев и залез.

Мониторинг на системата ще може да се извършва в реално време по интернет. Това ще позволи много по-бързото отстраняване на евентуални неизправности. Към момента общинските разчети сочат, че в сравнение със старите, консумацията на енергия на новите осветителни тела е наполовина по-малка.

Повече от 1 тон годишно пък са прогнозните намаления в емисиите на въглероден диоксид.  Припомняме, че средствата по проекта, в размер на над 1 млн. лв., са осигурени по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.