/ iStock/Getty images
Тестото за мекиците, в което ще бъдат вложени сто килограма брашно, ще е без яйца, ще има и базар за местни производители и читалища от региона
В Буховци за 14-и път ще се проведе „Празник на мекицата“ на 14 септември - Кръстовден.

Събитието, което не е прекъсвано през годините, е част от Националната програма „Европейски дни на наследството“ 2024. Това съобщи Светослава Русева от отдел „Култура“ към Община Търговище.

"Празникът се организира от Народно читалище „Развитие - 1906“ в селото", поясни секретарят на културната институция Здравка Бонева. От първото издание досега не е прекъсвана установената вече традиция.

Най-сладките конкурси предстоят в Русе - на тортата „Гараш“

"Само по време на пандемията от коронавирус празникът е преминал само с местни хора, без гости отвън", припомни секретарят. "Всичко по време на празника на 14 септември ще е съобразено със строгия пост, който църквата отрежда - „говее се за кръста“, обясни Бонева.

Тестото за мекиците, в което ще бъдат вложени сто килограма брашно, ще е без яйца. То ще бъде предварително замесено и предоставено на организаторите от фирма, която има закусвални в Търговище. Заради поста домакините няма да предлагат сирене и млечни произведение към мекиците.

И тази година ще има базар за местни производители и читалища от региона. Бонева обясни, че записаните за участие културни институции са три, но до събота могат да се включат и други желаещи.

Земеделски стопани от селото ще предлагат произведени от тях картофи и зеле. Сладкарка от Търговище с корени от селото за пореден път ще изнесе ръчно изработени изкушения, която могат да бъдат открити и в сладкарница „Захарно петле“ в града.

Откриха Фестивала на малината в Лозница (СНИМКИ)

Сладкарски щанд с торти ще има и ученичка от Гимназията по туризъм и хранително-вкусови технологии от Търговище. В събота в Буховци ще ухае на прясно приготвени мекици - на три огнища на открито 15 души ще пържат традиционните тестени изделия. 

Различното тази година е, че за доброто настроение на местните и гостите ще се погрижи оркестър „Фолк магия“ - с певица от Шумен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Боряна Димитрова, БТА