/ iStock/Getty Images
Кукерска група ще гони злите сили на Сирни заговезни в търговищкото село Пробуда. Проявата е част от инициативите за традиционния зимно-пролетен празник в народния календар, организиран от народно читалище (НЧ) „Родина-1927“ в селото, съобщи секретарят на културната институция Анета Кирчева.

Празничната програма ще е на 6 март (неделя) и ще започне в 13:00 часа. На сцената в двора на читалището гостите ще имат възможност да се насладят на танцовите изпълнения на юношеската група към Клуб за народни хора "Дръж се земльо" от Търговище.

По традиция пред традиционния за празника огън кукерската група към НЧ "Родина-1927" в Пробуда ще изгони злите духове. За най-малките организаторите са подготвили нетрадиционно хамкане с пинята, разказа Кирчева. 

"Нека спазим този народен обичай и отново посрещнем всички заедно Сирни заговезни. Да пазим традициите живи и да ги предаваме на поколенията. За нас, като читалищни дейци, като родители и като родолюбци, това е дълг и отговорност“, допълни секретарят на културната институция.

Организаторите канят търговищенци и гости на града да се докоснат до обичаите и традицията на Сирни заговезни. 
БТА