/ iStock/Getty Images
Ваучерна кастрационна кампания за домашни женски кучета започна в Търговище. Тя е организирана от природозащитната организация „Нов старт за животните в нужда“ и вече се превръща в ежегодна, каза пред БТА председателят Йоанна Драгнева. 

Кампанията се провежда благодарение на едноименната партньорска организация от Германия. Драгнева допълни, че четири жени, живеещи в различни немски градове, целогодишно събират средства в подкрепа на животните. Част от парите достигат и до България и с тях се финансират кастрационните кампания за домашни кучета и за котки. 

Бройката е ограничена – първоначално са изготвени 40 талона, но при интерес е предвидена възможност и за допълнителни.

Кастрациите започнаха от 11 април, като вече деветима стопани са записали любимците си. Записването и получаването на талони става на място във Ветеринарна клиника „Витавет“ в Търговище. 

Драгнева обясни, че поради интерес към кампанията се налага да бъде въведено ограничение от максимум два талона на човек. Воденето и взимането на животното от и до клиниката е отговорност на стопанина. 

Призовавам хората да кастрират любимците си, вместо да изхвърлят поколението им на улицата, казва Драгнева.

Наблюденията й са, че през последните пет години има промяна в нагласите на хората, отглеждащи кучета и котки – те стават по-загрижени за здравето на четириногите си приятели.

„Смятам, че целогодишно трябва да се провеждат информационни кампании по темата. Особено в ромската махала и по селата. Кампаниите не може и не бива да са ангажимент само на една институция или неправителствени организации. Нужна е съвместна работа между Общината и неправителствения сектор“, категорична е Йоанна Драгнева. 
БТА