/ iStock/Getty Images
Метеорологичната обсерватория в Търговище организира ден на отворените врати. На 22 март, любопитни граждани могат да посетят институцията, за да се запознаят с интересни моменти от работата на специалистите, каза пред БТА ръководителят на станцията Красимира Стойчева. 

Денят на отворените врати се провежда по повод 22 и 23 март – Международни дни на водата и на метеорологията. Инициативата е по идея на Националния институт по метеорология и хидрология.

Стойчева уточни още, че в зоната на отговорност на Метеорологичната обсерватория в Търговище влизат три климатични и осем валежомерни станции. Станцията в Търговище е открита през 1945 г. като валежомерна. От 1968 г. е трансформирана в климатична.

Според специалиста тук се извършват наблюдения върху различни климатични елементи /валежите – по вид и количество; температура на въздуха и на почвата, облачност, вятър - посока и скорост/ и на атмосферните явления през денонощието.

"Тази информация е необходима не само за хора, занимаващи се с научна дейност. С нея обслужваме, предоставяйки справки, различни институции, граждани, строителни фирми и земеделски производители", каза още Красимира Стойчева. 
БТА