Жители на Мъдрец и Обручище се събраха пред Митрополията в Стара Загора
Жители на Мъдрец и Обручище се събраха пред Митрополията в Стара Загора / DarikNews.bg

Около 60 души от гълъбовските села Обручище и Мъдрец се събраха днес пред административната сграда на старозагорската митрополия. Хората, водени от кметовете на двете села - Илия Марков и Тодор Янков дойдоха, за да търсят отговор на въпроса ще има ли ремонт на църквите в двете села или не.

Двата храма носят името на свети архангел Михаил. Още през 2013 г. църковните им настоятелства са спечелили проект по мярка 322 на държавен фонд „Земеделие", който им позволява храмовете да бъдат възстановени с европейски средства. Общата сума на проекта е 1,2 милиона лева.

„Проектите са одобрени, парите са осигурени. Заради необслужването на предварително посочената банкова сметка обаче се оказа, че тя е закрита. Затова се наложи да открием нова, избрахме друга банка. И тъй като всяка промяна трябва да се отрази официално, към договора беше написан анекс, който също трябваше да бъде подписан от митрополит Галактион.

„Вече четири месеца обаче това не се случва", разказа кметът на Обручище Илия Марков.

„Миналата седмица се срещнахме с него, той дойде на място. Неговото желание е парите да бъдат преведени по сметката на митрополията. Това обаче е невъзможно, тъй като фонд „Земеделие", чрез който се отпускат парите си има своите правила.

Договорът се сключва с църковното настоятелство, което е самостоятелно юридическо лице и като такова има собствена сметка. Митрополит Галактион поиска от мен да питам дали все пак е възможно да е в сметката на църквата. Питах, но ми отговориха, че е невъзможно. След това той обясни, че също ще прати писмено запитване. От четвъртък насам обаче телефона му е изключен", допълни Илия Марков.

Сумата, която е предвидена за ремонта на църквата в село Обручище е 640 000 лева. „Договорът трябва да бъде подписан най-късно в сряда. В противен случай ще загубим парите", обясни кметът на гълъбовското село. Той е разговарял и със секретаря на Светия синод, който обаче обяснил, че няма как да въздействат върху старозагорския митрополит. „Посъветва ме дори да забравим за този проект и да опитаме догодина. А ние вложихме наши средства за изготвяне на проекта и подготовката на документите. Става дума за над 2000 лева, събирани с много труд".

Близо 600 000 лева пък са средствата предвидени за ремонт на църквата в село Мъдрец. Храмът е изграден през 1867 година и до този момент в него са извършвани само козметични ремонти. „Когато митрополит Галактион дойде миналата седмица в Мъдрец ни предложи да намерим общинско място, на което да построим параклис, вместо да се мисли за ремонт на сегашната църква. Ние обаче не сме съгласни с този вариант", обясни кметът Тодор Янков.

В петък жителите на Мъдрец са изпратили писмо и до патриарх Неофит, придружено с подписите на над 400 от общо 1900 души, които живеят в селото. С него те искат съдействие от главата на Българската православна църква за разрешаване на проблема.