/ iStock/Getty Images
Засилено ще бъде полицейското присъствие в дните от 24 до 26 май в Стара Загора. Причината е струпването на няколко събития в периода-шествие, балове, футболна среща между „Берое“ и „Левски“, евроизбори. За осигуряване на реда и спокойствието от ОД МВР са създали и временна организация на движението.

Ще има достатъчно полицейски сили и средства, които ще регулират движението по кръстовищата, по които ще преминат трите лъча в празничното шествие на 24 май. По традиция, в следобедните часове около Античния форум и района на ДТ „Гео Милев“, се очаква голямо струпване на граждани и автомобили заради абитуриентските балове. Там също ще има засилено полицейско присъствие, ще бъде въведена и временна организация на движението, които ще осигурят безпрепятственото преминаване на младите хора и техните близки, обясни старши инспектор Павел Вълев от ОД на МВР и призова зрелостниците да спазват правилата за движение по пътищата.

Ще има осигурено видеозаснемане и засилено присъствие на пътни полицаи, ще се извършват засилени проверки на местата, в които ще се провеждат баловете, проведени са и срещи с частните охранителни фирми за недопускане в заведенията на външни лица. Шофиране след употреба на алкохол и наркотици, е най-честото нарушение по време на абитуриентските балове, припомнят от полицията.

Футболната среща между отборите на „Берое“ и „Левски“ в същия ден е причината, заради която на входовете на града ще бъдат изградени временни КПП-та за проверка на феновете на гостуващия отбор, ще бъде въведена и временна организация на движението в  района на стадион „Берое“, която обаче няма да важи за градския транспорт.

Бюлетините за изборния ден вече се съхраняват в ОИК, охраняват се от полицейски служители и на 25 май ще започне раздаването към СИК-овете. Книжата и бюлетините ще се охраняват и ще бъдат съпроводени от полицейски служители, увери ст. инсп. Вълев.

Изготвена е и организация за охрана в изборния ден, във всяка една СИК ще има осигурено присъствие на униформени, а след приключване на изборите бюлетините ще бъдат извозвани до РИК в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора, където ще бъде създадена и временна организация на движението. Мобилни екипи ще се отзовават при евентуални сигнали и нарушения в деня на вота за ЕП.

За осигуряване на реда на изборния 26 май ще се грижат достатъчно сили от полиция, жандармерия и пожарна, уверяват от ОД на МВР.