Защитниците на Бедечка алармират за смущаващи обстоятелства в комисията
Защитниците на Бедечка алармират за смущаващи обстоятелства в комисията / DarikNews.bg, архив

Защитниците на „Бедечка" изпратиха отворено писмо до институции, които имат отношение към казуса.

Те алармират за няколко смущаващи обстоятелства от работата на комисията, която е сформирана да работи до края на април и да излезе със становище по темата.

Ето какво пише в писмото на екозащитниците:

„В заседанието на комисията от 28 март 2013 г. отново не бяха представени изисканите на предишни заседания документи, които доказват ясно, че паркът съществува - и формално, и на практика. Тези документи оборват неистината, на която почива възстановяването на земеделски имоти в зелената площ.
Нещо повече - ние внесохме документи, които ясно показват редица неприемливи обстоятелства около приетия наскоро подробен устройствен план на парка. Оказва се, че тези документи също не са на разположение на членовете на комисията. Това е скандално!
Участниците в комисията не приеха искането на защитниците на парка оценителите, които ще преценяват стойността на имотите в зелената площ, да са извън Стара Загора. Представители на собствениците на терени дори сами предложиха оценител. Това очевидно създава възможност за обявяване на цени, които са в услуга на собствениците на терени в парка.
В същото време на заседанието беше обсъждана цена - забележете! - за изграждане на парк, все едно паркът не съществува. Това е абсурдна калкулация, която цели да повиши още повече изкуствено завишените цени по казуса. И сега внимавайте: цената е 5 (пет) милона. Подобна цена е възможна само ако паркът се залесява наново и алеите се изграждат тепърва. От нулата. А на парк „Бедечка" са му нужни единствено пейки, кошчета, осветителни тела, почистване и косене. Дърветата и алеите са си там, даже наскоро бяха почистени.
Излишно е дори да споменаваме, че комисията така и не оповести каква ще е цената на инфраструктурата на бъдещия квартал - а тази цена е не просто важна, а задължителна. Защото общината е длъжна по закон да изгради тази инфраструктура! От тази цена зависи какво ще загуби общинският бюджет, ако там се направи квартал. Уви, не чухме тази цена!"