заседание
заседание / областна администрация
29 000 теста за коронавирус са направени в старозагорските лаборатории от началото на епидемията. От тях 3005 са се оказали положителни, което означава, че те са 10.12% от всички изследвани.
 
Преминалите през болнични заведения са 260. Спрямо общия брой положителни смъртността е 4.5%. Починалите са 39.  
 
Към момента в областта има регистрирани 957 позитивни на коронавирус лица, а под карантина са 802-ма души. На домашно лечение са 444 старозагорци, а в болница са 29. В реанимация са 5 души като двама са интубирани, а трима са на кислородна терапия.
 
Данните бяха представени на заседание на Областния медицински съвет, което се проведе заради постоянно нарастващия брой положителни проби на коронавирус и на заболелите в Старозагорско.
 
Осигурили сме ремдесевир и други необходими лекарства за болните. Разполагаме и с достатъчно предпазни средства. Днес очакваме да пристигнат още антибиотици. По отношение на лекарствата и консумативите нямаме проблеми. Имаме и 30 респиратора“, информира директорът на УМБАЛ проф. Йовчо Йовчев.
 
Той уточни, че легловата база в Инфекциозна клиника е заета на 50%, но се забелязва увеличаване и на случаите на хепатит. При нужда, в УМБАЛ, могат да бъдат разкрити до 100 легла за заболели от коронавирус, увери директорът на здравното заведение.
 
Заради увеличаващия се брой на заболелите от коронавирус от утре в Старозагорска област започват масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки. От Областния медицински съвет призовават гражданите да спазват въведените ограничения и да се отнасят отговорно към собственото си здраве и това на останалите хора.