мръсен въздух
мръсен въздух / Дарик архив
До 20 март е срокът за кандидатстване по пилотната фаза на проекта
От 20 януари до 20 март е срокът за кандидатстване по пилотната фаза за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата в Стара Загора. Интегрираният проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз има за цел да допринесе за намаляването на количеството на фините прахови частици – основен проблем на качеството на въздуха в България.

В пилотната фаза ще бъдат подменени отоплителните уреди на 80 старозагорски домакинства. Всеки от одобрените кандидати за участие ще получи безвъзмездно доставка и монтаж на новото отоплително оборудване. Безплатен ще бъде и демонтажът на съществуващото, работещо на дърва/въглища, изнасянето му, както и предаването му за рециклиране.

Предвидена е петгодишна гаранция и гаранционен сервиз на доставените и монтирани нови уреди, при условие на спазване от страна на одобрения кандидат на изискванията за правилна експлоатация, поддръжка и годишна профилактика. Заложен е и годишен технически профилактичен преглед на доставеното ново отоплително оборудване – еднократно в периода след първия отоплителен сезон и преди втория. Одобрените кандидати ще получат още и инструкции за експлоатация и поддръжка, както и обучение при доставката.

Всички останали разходи, в т. ч. изграждане/ремонт на вътрешна инсталация за отопление на водна риза; разходи за изграждане и присъединяване към външна инсталация за свързване към централната газопреносна мрежа, както и други разходи, свързани с газификацията на имота, са за сметка на кандидата.

Поканата за кандидатстване е публикувана на http://www.lifeipcleanair.eu/bg-bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8.aspx. Подробно са описани всички изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите - необходимите документи, критерии за оценка и класиране, както и цялата необходима информация.

Кандидатстването е всеки работен ден от 9:00 до 17:30 ч., в Центъра на Община Стара Загора за прием на документи на следния адрес: Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 107, партер. Гражданите могат да задават въпроси по електронен път и на следния адрес: m.g.georgieva@starazagora.bg

Община Стара Загора ще информира одобрените кандидати за участие в Пилотната схема за прогнозната дата за сключване на договора, която зависи от графика на доставка на отоплителните уреди. Стремежът е сключването им да е достатъчно време преди началото на отоплителния сезон.

Замърсяването на въздуха с ФПЧ най-често е резултат от използването на твърдо гориво за битовото отопление през зимата, съчетано с емисиите на вредни вещества от автомобилния транспорт. Проектът предвижда в Стара Загора да се подменят отоплителните уреди на 1037 домакинства, което ще се изпълни в две последователни фази.