/ Община Казанлък
Днес бе дадено началото на 12-то издание на Научната конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура”, част от Празниците в долината на тракийските царе в Казанлък, в залата на Културно-информационния център.
 
Казанлък посрещна делегация от руския град Толиати (СНИМКИ)

Директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов откри научния форум и отбеляза усилията на Община Казанлък за съхраняване на богатото тракийско наследство в региона.
 
Участниците в научната конференция бяха поздравени и от еврокомисаря Мария Габриел и министъра на културата Боил Банов.

научна конференция
община Казанлък

Документална изложба за научната конференция, която се провежда в Казанлък предложи проф. дин Валерия Фол, модератор на първия научен панел: “Трябва да популяризираме своята работа и този хубав континюитет на усилията на музея, на Общината да се превърнат в столица на изследванията на траките.“, пожела Фол.

Две нови пластики красят парк „Розариум“ в Казанлък (СНИМКИ)

12-та Научната конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура” ще се проведе в рамките на два дни 30 и 31 август. В конференцията със свои доклади участват изследователи в областта на тракологията, тракийската археология, епиграфиката и нумизматиката. В рамките на четири заседания ще бъдат представени 18 доклада на 19 автори, със широк спектър от научен интерес за древната тракийска култура.

научна конференция
община Казанлък

В научния форум участват учени от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, от Института по Балканистика с център по тракология при БАН, от Софийския университет „Свети Климент Охридски”, от Нов български университет, от Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“, град Септември, от Регионалните исторически музеи в Хасково и Сливен, Исторически музей „Искра” – Казанлък.

Продължава експонирането на нови пластики в парк „Розариум“

В края на първия работен ден на конференцията на ул.“Искра“№4 ще бъдат открити 2 изложби: „Тракийска изложба по света“ и „Изследване на мегалитите в Сърнена Средна гора“.

Официалното откриване на 14-те Празници в долината на тракийските царе в Казанлък предстои тази вечер в 20,00 часа до Тракийската гробница в парк „Тюлбето“ с връчването на 13-то отличие на името на известния български траколог проф.Александър Фол.