нови пластики
нови пластики / община Казанлък
Официално бяха открити двете нови пластики за вторите постаменти на главната алея в парк „Розариум“ с участието на Царица Роза 2019 Вероника Кънева. Казанлъчани вече ще могат да се радват на „Вечно зелената клонка“ на Светослав Недев и на „Пламък“ с автор Велин Дечков.
 
„Като председател на журито ще отбележа, че сме търсили две напълно различни по въздействие изразни средства, материал и начин на изпълнение на пластики.“, каза в приветствието си към гостите на събитието арх.Георги Стоев, главен архитект на Община Казанлък. „Едната е от лят месинг, изработена по класическа технология, другата е изработена от отделни елементи от неръждаема стомана и сглобена.

нови пластики
община Казанлък

 
Арх.Стоев описа едната пластика като „светла, лека и ефирна, носител на женското начало“, а другата - „излъчваща сила, енергия, разкъсала черупката, в която е затворена, изригнала в пламъци, символ на мъжкото начало“.
 
Казанлъшкият скулптор Велин Дечков определи творбата си като асоциативна: „Избрах този символ за един парк, за който всички знаем, че се разхождат млади хора, влюбени, майки с децата си, между които прехвръква Пламъкът, Искрата, възрастни хора, със своите спомени и контакти.“. Велин Дечков си пожела всеки зрител да намери своето усещане към „Пламък“. „Той се роди при 1 000 градуса, в най-голямата жега, в пещите на фирмата-изпълнител“ сподели Дечков и благодари за успешната работа.
 

нови пластики
община Казанлък


Авторът на „Вечно зелената клонка“ Светослав Недев има честта за втори път да представи своя творба в парковото пространство и благодари на всички страни, ангажирани с реализацията на проектната идея.  
 
В началото на месец юли тази година кметът на община Казанлък Галина Стоянова връчи наградите на отличените автори и техните идеи вече са реалност. Община Казанлък обяви конкурса за идеен проект на съвременни пластики в градска среда – парк „Розариум“ в началото на месец април. На предизвикателството към творците за съвременни визуални решения за публични пространства откликнаха с 11 творби, измежду които нарочна комисия класира най-добрите.

нови пластики
община Казанлък

 
В началото на септември миналата година бяха официално открити първите две пластични композиции на бронзови рози, които украсиха парк „Розариум“, с автори младият казанлъшки скулптор Кирил Георгиев - „Роза“ и скулпторът Светослав Недев – „Розов цвят“.
 
Община Казанлък продължава да разхубавява любимия на казанлъчани парк, който само след 4 години ще отбележи 100 години съществуване. Предстои обявяване на конкурс за пластики за третата двойка паркови постаменти.