РБ иска 3-годишен мораториум върху строителството в парк „Бедечка”
РБ иска 3-годишен мораториум върху строителството в парк „Бедечка” / Dariknews.bg, архив
Защитниците на парк „Бедечка“ призоваха да се гласува с „да“ в местния референдум на 18 юни.
 
Старозагорци ще трябва да решат дали да се инвестира в запазване на съществуващия парк, или в инфраструктура за нов квартал. С почти единодушно решение преди половин година Общинският съвет започна процедура по запазване на парка. Кметът Живко Тодоров обаче настоя и за референдум.
 
Групата „Запазете Бедечка“ разпространи до медиите специална декларация. В нея се подчертава, че ДА значи "да" на запазването на парка, но и "да" за ревизията на нарушенията през годините. Защитниците на парка предупреждават, че опитите за зависим вот срещу „Бедечка“ ще бъдат разпознати от старозагорци. В парка терени имат няколко сериозни фирми.
 
„Ако някой се надява, че чрез референдума ще убие каузата и утре ще каже "ето - няма активност", нека не подценява старозагорци”, пише още в декларацията.
 
„Бедечка“ е зелена площ от близо 400 декара с над три хиляди картотекирани ценни дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, много алеи. След смущаваща реституция в зелените площи, сега действа план за застрояване. Целта не е да си откупим обратно зелената площ за сметка на старозагорци и да напълним джобовете на едрия бизнес; целта е да има ревизия и справедливост, подчертават от "Запазете Бедечка".