За пета поредна година Стара Загора даде старт на джазовото лято в България
За пета поредна година Стара Загора даде старт на джазовото лято в България / Община Стара Загора

За пета поредна година от 9 до 11 юни се проведе фестивалът „Джаз форум Стара Загора". Вдъхновени от идеята, че джазът е музика, която обединява, в Града на липите концертираха музиканти от над 10 националности.

Спомен за град, ухаещ на цветя, ще отнесе оттук хедлайнерът в тазгодишното издание Кърт Розенвинкел. Блестящ композитор и изключителен инснтрументалист, той се счита за най-влиятелния китарист в днешни дни, с безспорен принос за възраждането и развитието на китарата в съвременния джаз. Кърт си тръгна от Стара Загора и с една от фестивалните шапки на артдиректора Венци Благоев.

Друга негова шапка пък бе обявена на търг на импровизиран аукцион в края на последната фестивална вечер, с което фондация „Джазтет" постави началото на кампания за набиране на средства за ежемемесечни джазови събития в града.

От сцената в сърцето на Августа Траяна в три поредни дни звуча джаз от най-висока класа, който изкуши дори любителите на футбола. Щастливи сме, че старозагорци предпочетоха красотата на музиката пред откриването на европейския шампионат по футбол, не скриха задоволството си от препълнения Античен форум организаторите.

Дебют пред българска публика направи полската група „Виименс квартет". Още един дебют в България - на американския певец Харви Томпсън, пренесе аудиторията в годините на класически джаз. Военният биг бенд на Стара Загора с професионализъм и нескрито самочувствие партнира на американеца, а публиката отвърна с горещи аплодисменти.
Джазмените под пагон с диригент кап. Цветомир Василев за кратко време се наложиха като един от най-успешните големи джазови оркестри, изпълняващ блестящо както класически, така и модерен джазов репертоар. На сцената бяха и солистите на бенда Милица Гладнишка и Цветомир Цанков.
За първи път от фестивалната сцена саксофонистите от бенда сержантите Иван Добрев, Кирил Божидаров и Младен Николаев, заедно с госта от Германия Владимир Кърпаров изпълниха две произведения за саксофонен квартет, акомпанирани от Емил Костурков на перкусии.

Друг саксофонист - американецът Дан Кинзелман, партнира на Федерика Коланджело трио (Италия, България, Словения). Старозагорската публика чу още Биг бенд Брас Асоциация с диригент Ангел Заберски, френски цигански джаз в изпълнение на „Веселин Койчев хот стрингс", както и култовата „Зона Ц", чийто концерт бе посветен в памет на основателя й Васил Пармаков. Акапелното пеене като специфичен джазов стил представиха младите изпълнители от „Тамара войсес". Любопитен поглед към джаза, в който вплетоха ритми от българския ритуален фолклор, поднесоха на публиката гост-звездите Ангел Демирев и Владимир Кърпаров. На сцената се изявиха още французинът Тома Кордоли и Арнау Гарофе от Испания.

Артистичният директор Венцислав Благоев поднесе още веднъж благодарност към Община Стара Загора, както и към спонсорите, благодарение на които входът за всички събития бе безплатен.

С обещание за още по-вълнуващи срещи и с вечната песен на Луис Армстронг „Какъв прекрасен свят", изпълнена от Харви Томпсън, фестивалната формация Джазтет Юнайтет и звездите на фестилава бе закрито петото издание на международния Джаз форум Стара Загора.