терен стария Съвет
терен стария Съвет / Dariknews.bg
С 40 гласа „за” общинските заседатели подкрепиха предложението на администрацията да бъде отстъпено право на строеж на мястото на стария съвет за изграждане на сграда. Трима се въздържаха от мнение, а петима гласуваха против. Началната тръжна цена, която приеха общинските съветници е 1,915 млн лв без ДДС.
 
Предложението беше внесено два дни преди редовното декемврийско заседание и бе разгледано и подкрепено от двете ресорни в местния парламент комисии. „На Председателски съвет стана ясно, че конкретната причина за късното внасяне е, че ако се реализира продажбата, средствата трябва да бъдат включени в бюджета, който ще бъде приет в края на януари 2020 година”, обясни в зала председателят на Общинския съвет Мария Динева.
 
На общината ще й трябват приходи, след като предложението за по-висока такса смет не получи одобрение, мотивира късното внасяне в дневния ред на точката и кметът Живко Тодоров. „На общината ще й трябват приходи, за да изготвим бюджет, в който Инвестиционната програма съответства на нуждите на старозагорци. Това е причината и аз не го крия”.
 
Не дадохме за пореден път възможност на хората да изразят своето мнение, говорим само и единствено за пари, а забравяме, че гражданите имат право да коментират тази сериозна тема, обясни отрицателния си вот Искра Михайлова от Възраждане. „Не съм съгласен с вас, защото за да се стигне до това предложение, то е било коментирано с професионалистите от Камарата на архитектите. Те направиха обсъждане, както и конкурс за това каква сграда да има там. Вие сте избраните хора, на които е делегирано доверие и трябва да прецените как да гласувате. Нека гледаме обективно на проблемите, а не да правим политика от тях”, призова кметът Тодоров.
 
Емоциите са лош съветник, когато трябва да се вземат решения, които са важни за целия град. В тази зала всеки един от нас говори от името на гражданите, защото с 12 формации сме достатъчно голяма представителна извадка, коментира и председателят на ГЕРБ Деан Димитров.
 

проект сграда
община Стара Загора


Идейното предложение на колектива от архитекти Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков събра най-висока оценка в конкурса за пространствено решение на мястото на стария съвет. Идеята на колектива е за сграда, с около 4 хил. кв м обща застроена площ, с подземни места за паркиране, от страната на ул. „Св. Княз Борис“, чрез подвижна платформа, два сутерена, коктейлна и изложбена зали, както и пространство за търговски обекти като арт кафе. За реализирането на сградата, проектантският екип е заложил на екологични материали, както и внедряване на ефективни системи за спестяване на производствена енергия. В сградата е вграден и символът на птицата феникс.
 
Кметът Тодоров припомни, че през последните две-три години администрацията е правила опити да придобие и пространството зад Универсалния магазин, но собствениците на подземния паркинг, за който е установено, че е с компрометирана конструкция, са предлагали непосилна за местната хазна цена. Той предложи ресорната комисия в Общинския съвет да проведе разговори с тях, за да се намери вариант за изкупуването на паркинга и да се направи ремонт на пространството там. За него има готов проект, който е остойностен и може да стартира след като се намери приемливо решение с паркинга.
 
В зала, подкрепа за предложението за отстъпено право на строеж, изразиха от ВМРО, ЗНС и Алтернативата на гражданите.