Въоръжени екипи ще охраняват общински гори в Стара Загора
Въоръжени екипи ще охраняват общински гори в Стара Загора / Община Стара Загора

Общинските гори в парк „Митрополит Методи Кусев", както и тези в района на ромският квартал „Лозенец" ще се пазят от въоръжена охрана денонощно от посегателства, палежи и незаконно изсичане. Това обяви днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Охранителите ще бъдат служители на частната старозагорска фирма ЗС СОТ Стара Загора" ООД. С нея вече има подписан договор за една година след като тя бе избрана чрез проведена процедура за възлагане на обществена поръчка чрез публична покана.

Общата територия, която фирмата ще охранява е 3618 декара. Парите, които общината ще плати са 66 000 лева за целия срок на договора. Контрактът се прекратява с изтичане на срока му на действие или с достигане на сумата от 66 000 /шестдесет и шест хиляди лева/ без ДДС, което от двете настъпи по-рано.

„Причината да се обърнем към тях е, че общината не разполага с въоръжена охрана, а районът е труден, има агресивни групи хора, затова е необходима лицензирана фирма, която разполага с необходимата екипировка и техника да партрулира и охранява района", поясни кметът.

По неговите думи този проблем не е бил решен дълги години, поради което общинското ръководство е прибягнало до наемането на частната фирма. Екипите й ще бъдат в постоянна връзка с органите на реда и ще имат право да задържат нарушителите до идването им.

В срок 10 дни от подписване на договора фирма „ЗС СОТ" ще изготви план и организация за охрана на обекта, който включва постове, маршрути, смени, въоръжение, комуникации и указания за тактиката на действие при различни ситуации.

Управителят Тенчо Антров увери, че екипите на охранителите ще бъдат с необходимата квалификация, специално работно облекло, което ще се носи задължително по време на работа, както и други специфични атрибути - помощни пособия, значки, удостоверения, разрешителни и др. Те ще имат задача да не допускат и предотвратяват неправомерното проникване на лица в охранявания обект, да опазват имуществото и да изпълняват процедурите за действие при противоправни посегателства върху него.