Восъчни фигури в Казанлък
Восъчни фигури в Казанлък / netinfo
30 восъчни фигури на известни личности от историята, музиката и киното в миналото и днес от вчера- 12-ти март-понеделник/ гостуват на казанлъчани в продължение на две седмици.

28 от фигурите са притежание на Санктпетербургския музей на восъчните фигури, а две от тях- на българските революционери Христо Ботев и Васил Левски са изработени по поръчка на военния пилот от Поморие Николай Тодоров- идеолог и организатор на изложбата в България.

След края на експзицията в Казанлък, с която приключва българското турне на восъчните фигури от музея в Санкт Петербург, те ще бъдат дарени на музеите в Карлово и Калофер.

Посетителите в Информационния център в Казанлък могат да видят восъчните фигури на войникът Швейк, актрисите Мерилин Монро и Марлене Дитрих, на певецът Фреди Меркюри, на тримата от Ялта- Сталин, Рузвелт и Чърчил, на рускиs цар Освободител Александър Втории на още дузина известни имена от историята и шоубизнеса.

Восък и силикон са основните материали, от които са изработени фигурите, всички в действителен ръст на своите прототипи.

Според Николай Тодоров, между 5 и 15 хиляди евро струва изработката на една восъчна фигура.

Косите на восъчните фигури са изработени от 350 хиляди естествени косъма, присадени върху скалпа на фигурите. Очите са от очни протези, каквито се поставят на хората.

За да бъдат изработени фигурите на двамата велики българи Николай Тодоров посветил последните 18 месеца от живота си в събиране на материали, изминал е 60 хиляди километра в България и пътува 6 пъти до Санкт Петербург.

Казанлък е последната спирка на изложбата от восъчни фигури.

По време на българската им обиколка те са видяни от над 100 хиляди посетители на експозициите.

Музеят на восъчните фигури в Санкт Петербург пази 3 хиляди восъчни изображения на известни световни личности.

Желаещите да посетят изложбата в Казанлък могат да сторят това всеки ден до 25-ти март влючително, от 10 до 18 часа. Входът е 1 лев за ученици 2 лева за възрастни.