Военният министър: повишен риск за контингента ни в Афганистан
Военният министър: повишен риск за контингента ни в Афганистан / Георги Манев

Има много фактори , които не желаят успех на международната мисия в Афганистан. Очакват ни тежки дни, увеличаване на заплахите и повишаване на рисковете, непосредствено преди втория тур на президентските избори там.
Това предупреди участниците в последния 27 български мироопазващ контингент военнослужещи, които заминават на своята последна мисия в Афганистан, министърът на отбраната Ангел Найденов.


Той, заедно с висши военни от Министерството на отбраната и представители на местната власт и областната управа, присъства на официалното изпращане на 360 членния контингент в Казанлък, който е част от Международните мироопазващи сили в азиатската страна.


В словото си министърът предупреди военните, за непосредствени опасности към мироопазващите сили, заради предстоящия вот за президент. „Вече има информации за директни нападения от снайперисти на членове на международните мироопазващи сили в Афганистан", каза Найденов.
От 360 членния български контингент, има 22 жени, като 75% от състава, който заминава вече са участвали в други мироопазващи сили, подчерта в словото си и генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната на Република България.
За 12-те години в които България участва в мироопазващи мисии, 9 хиляди са българските военни, с принос за умиротворяването на Афганистан.


По време на днешното официално изпращане на 27-мия контингент, бе връчен и специалния Сертификат за участие в мисията на международните мироопазващи сили.
В приветствието си към военнослужащите, министърът на отбраната Ангел Найденов пожела достоен завършек на мисията, с принос за установяване на мира в Афганистан. Той заръча на войниците да са „единни и рамо до рамо в трудната мисия", пожела им здраве и късмет.
След 1-ви януари 2015 година, когато последната 27 миротворческа мисия на Българската армия зад граница трябва да приключи, съгласно решение на Министерския съвет, България трябва да участва с контингент до 110 човека, които ще имат за задача подготовка и обучение на афганистанските сили за сигурност.


Пред журналисти в Казанлък министърът на отбраната, който е и говорител на БСП Ангел Найденов, се обяви за „бързи избори, колкото по -бързи, толкова по-добре, заради недопускането на дестабилизация в държавата и усещане за политическа криза". Като „тежка загуба" определи Найденов резултата на БСП на изборите на 25-ти май, като посочи няколко фактора , допринесли за това: вътрешно партийното състояние на БСП, организационни проблеми, проблеми в ръководствата на местни, общински и регионални структури на партията, неудовлетворение от дейността на правителството. Найденов заяви , че има какво да се подобрява в организационната работа в БСП и се обяви са наложителни промени в общинските и регионални ръководства на партията по места.
Найденов изключи вероятността проблемите в БСП да доведат до извънреден конгрес на партията, като уточни, че той няма амбиции за оглавяване на партията и не се вижда в позицията на лидер на БСП